У рейтингу свободи преси Україна опустилася на 9 позицій


18:2003.05.2022

Україна знизилася на дев’ять позицій та посіла 106-те місце у Всесвітньому індексі свободи преси міжнародної організації “Репортери без кордонів” (RSF). 

Про це йдеться у звіті RSF “Всесвітній індекс свободи преси 2022 року: нова ера поляризації”, оприлюдненому 3 травня, пише Інстутит масової інформації (ІМІ).

За даними організації, рейтинг, що оцінює умови, в яких ведеться журналістська діяльність у 180 країнах та регіонах станом на 2022 рік, “свідчить про катастрофічні наслідки інформаційного хаосу (глобалізованого та цифрового простору з ослабленим регулюванням, що сприяє поширенню хибної інформації та пропаганди)”. 

“На міжнародному рівні асиметрія між відкритими суспільствами, з одного боку, та деспотичними режимами, які контролюють свої ЗМІ та свої інформаційні платформи, ведучи пропагандистські війни, з іншого,  послаблює демократичні режими. На обох рівнях ця подвійна поляризація є чинником посилення напруги”, – йдеться у звіті.

Як зазначають “Репортери”, вторгнення росії в Україну наприкінці лютого 2022 року уособлює це явище, оскільки воно було попередньо підготовлене пропагандистською війною. 

“На Сході Європи, окрім людських трагедій, війна, яку веде росія в Україні, має руйнівні наслідки для свободи преси. За перший місяць російського наступу, який розпочався 24 лютого 2022 року, як мінімум п’ять журналістів та працівників ЗМІ загинули внаслідок обстрілу. Російська армія на окупованих територіях цілеспрямовано вибирала як мішень джерела новин та намагалася примусити до співпраці місцеві ЗМІ”, – йдеться у звіті. 

За даними RSF, загалом 12 країн перебувають у червоній частині списку, зокрема Білорусь (153-тє місце), росія (155-те місце). Серед найбільш репресивних щодо преси країн виявилася Бірма (176-те місце), де державний переворот у лютому 2021 року різко відкинув становище журналістів на 10 років тому, через що вона тепер є сусідами з Північною Кореєю (180-те місце), Еритреєю (179-те місце), Іраном (178-ме місце), Туркменістаном (177-ме місце) та Китаєм.

Очолює ж рейтинг Норвегія (перше місце). За даними “Репортерів”, три провідні скандинавські країни – Норвегія, Данія та Швеція – залишаються демократичною моделлю свободи слова, а цього року завдяки зміні уряду Молдова (40-ве місце) та Болгарія (91-ше місце) подають надії на покращення становища журналістів, незважаючи на те що ЗМІ в цих країнах, як і раніше, належать олігархам або контролюються ними, зазначають “Репортери”. Колишні комуністичні держави Естонія (четверте місце) та Литва (дев’яте місце) увійшли до десятки найкращих країн світу, тоді як Нідерланди (28-ме місце) її залишили. На останньому місці на європейському континенті тепер опинилася Греція (108-ме місце), витіснивши Болгарію (91-ше місце).

Як повідомляло Інше ТВ, рф знищила понад 100 регіональних медіа в Україні – МЗС



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube