Як зареєструвати статус ВПО, – пояснює директорка департаменту соцзахисту Миколаївської ОДА 


18:1807.04.2022

За півтора місяці війни у Миколаївській області зареєстрували статус внутрішньо переміщеної особи (ВПО) понад шість тисяч людей, які були вимушені переїхати з територіальних громад, де відбуваються активні бойові дії та з території окупованої Херсонської області.

Про це в ефірі програми “Радіодень” Українського радіо “Миколаїв” розповіла директорка департаменту соціального захисту населення миколаївської ОДА Оксана Єльчієва

За словами Оксани Єльчієвої, в Україні змінився порядок встановлення статусу внутрішньо переміщеної особи і відповідно отримання компенсації.

“На отримання довідки щодо статусу внутрішньо переміщеної особи мають право ті, хто проживав в областях, що зараз визначені як адміністративно-територіальні одиниці з активними бойовими діями відповідно до переліку областей, затвердженому Кабінетом Міністрів України 06.03.2022 № 204”, — розповіла Оксана Єльчієва.

Як розповіла Оксана Єльчієва, допомога надається людям, які мають свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Виплати відбуваються відповідно до програми єПідтримка.

“Всі особи, які переміщуються з Миколаївської області та в межах області, мають право на отримання довідки щодо статусу ВПО. Треба звертатися до управлінь соціального захисту населення, але й також до представників територіальних громад: старост громад, до уповноважених осіб. Також можна звернутися до Центрів з надання адміністративних послуг, в тих місцях, де працюють, або зробити запит через портал Дія”, — сказала Оксана Єльчієва.

Документи подаються за спрощеним порядком, сказала Оксана Єльчієва, тільки заява, документ, що підтверджує переміщення.

“Через Дію всі документи автоматично підтягуються. Наприклад, через реєстри органів Державної міграційної служби можна отримати інформацію щодо проживання, паспортних даних, можна підтвердити місце проживання, реєстрації людини. Через реєстри податкової можна отримати індивідуальний податковий номер. В кожному гаджеті є геолокація і Дія автоматично підтверджує, приїхала людина з зони бойових дій чи ні”, — пояснила Оксана Єльчієва.

Як розповіла посадовиця, статус надається особам, які через воєнні дії фактично переїхали з місць проживання до більш безпечних.

“Тобто особи, які проживають в області і виїхали за межі області, або проживають в області і переїхали з однієї територіальної громади в іншу, більш безпечну. Навіть якщо людина проживала у Корабельному районі Миколаєва і переїхала в Центральний або Заводський район, також має право отримати довідку ВПО”, — сказала Оксана Єльчієва.

За словами Оксани Єльчієвої, допомога на проживання ВПО становить для дітей і осіб з інвалідністю три тисячі гривень, для решти дві тисячі гривень. Неповнолітні також мають право звернутися самостійно для отримання такої допомоги.

Читайте також: Війна забрала у нас дім. 3 млн українців вже в ЄС. Що краще: статус ТПО чи біженця



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube