Розгляд справ Трампа затягують. Дотягнуть до виборів?


11:3406.06.2024

Апеляційний суд штату Джорджія призупинив справу проти колишнього президента США Дональда Трампа та кількох його співвідповідачів про втручання у вибори. Це величезна перемога для колишнього американського лідера, який намагається відкласти подальші судові розгляди до 2025 року, повідомляє CNN.

У середу федеральний суддя, яка веде справу про секретні документи колишнього президента Дональда Трампа, раптово змінила графік розгляду справи, пересунувши терміни слухань з низки важливих юридичних питань.

Про це пише The New York Times

Цей крок судді Ейлін М. Кеннон навряд чи матиме значний вплив на загальну траєкторію розвитку справи, але він відображає значну кількість невирішених юридичних клопотань, якими вона жонглює. Минулого місяця суддя Кеннон скасувала дату судового розгляду справи, заявивши, що поки що не може обрати нову через те, що вона тоді назвала «незліченною кількістю взаємопов’язаних» питань, які вона досі не встигла розглянути.

Суддя Кеннон залишила в силі слухання, призначене нею на 21 червня для обговорення клопотання адвокатів Трампа про відхилення обвинувального висновку на тій підставі, що Джек Сміт, спеціальний адвокат, призначений для нагляду за судовим переслідуванням Трампа, був незаконно призначений на свою посаду.

Аналогічні клопотання були відхилені у справах інших спеціальних радників, зокрема Роберта С. Мюллера III, який розслідував зв’язки між Росією та кампанією Трампа 2016 року, та Девіда К. Вайса, який порушив дві кримінальні справи проти Хантера Байдена, сина президента Байдена.

Найважливішою зміною, яку суддя Кеннон вніс у розклад коротким розпорядженням, було, мабуть, скасування триденного слухання, яке мало відбутися з 24 червня у Федеральному окружному суді у Форт-Пірсі, штат Флорида.

Слухання спочатку мало на меті розглянути питання про те, чи слід дозволити адвокатам Трампа доступ до листування між прокурорами, які працюють на пана Сміта, і посадовими особами Національного архіву та кількох агентств національної безпеки.

Адвокати хочуть, щоб ці повідомлення підкріпили їхні твердження про те, що пан Сміт працював рука об руку з адміністрацією Байдена і членами так званої «глибинної держави», щоб порушити справу про документи проти пана Трампа.

Прокурори заперечували проти проведення цього провадження взагалі, заявивши судді Кеннон у березні, що в Південному окрузі Флориди, де вона засідає, ніколи не проводилося подібних слухань. У своїй постанові в середу вона заявила, що поверне слухання до свого календаря на певний час у майбутньому.

Замість цього слухання суддя Кеннон оголосила, що 24 і 25 червня відбудеться більш коротке слухання, на якому будуть розглянуті різні теми, в тому числі будь-які тривалі дискусії щодо призначення пана Сміта.

Суддя Кеннон також сказав захисту і обвинуваченню бути готовими до обговорення клопотання Трампа про виключення зі справи будь-яких доказів, зокрема понад 100 секретних документів, які ФБР виявило в серпні 2022 року, коли агенти обшукали Мар-а-Лаго, приватний клуб і резиденцію Трампа у Флориді.

Обидві сторони також сперечатимуться щодо спроби пана Трампа приховати приватні аудіозаписи, які прокурори отримали від одного з його адвокатів у процесі, який порушив звичайний захист адвокатської таємниці. Записи адвоката, Евана Коркорана, були центральним елементом звинувачень уряду в тому, що пан Трамп перешкоджав неодноразовим спробам уряду повернути засекречені матеріали, які він вивіз до Мар-а-Лаго.

Нарешті, очікується, що сторони обговорять прохання пана Сміта до судді Кеннона змінити умови звільнення пана Трампа, заборонивши йому робити публічні заяви, які можуть поставити під загрозу агентів ФБР, що працюють над цією справою.

Це прохання було викликане неправдивими заявами, які Трамп зробив минулого місяця, перекрутивши значення стандартної політики застосування сили, застосованої під час обшуку в Мар-а-Лаго. У дописах у соціальних мережах та електронних листах зі збору коштів пан Трамп грубо спотворив цю політику, припустивши, що ФБР уповноважило агентів убити його під час обшуку.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube