Угорщина і Білорусь будуватимуть АЕС. Разом


18:0229.05.2024

Уряд Угорщини підписав угоду з Білоруссю про допомогу в будівництві другої угорської атомної електростанції, заявив у середу в Мінську міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

Про це повідомляє Reuters.

Угорський реактор ПАК 2 будується російським «Росатомом» з 2014 року. Російська компанія будує два реактори потужністю 1,2 гігават кожен на АЕС ПАК 2 в центральній Угорщині.
«Велике значення має підписана тут сьогодні угода про співпрацю в галузі ядерної енергетики, яка дозволяє нам використовувати досвід Білорусі, отриманий тут при будівництві реакторів з аналогічною технологією», – сказав Сійярто, не надаючи подальших подробиць про угоду.

Проект вартістю 12,5 мільярдів євро (13,57 мільярдів доларів) зазнав тривалих затримок, навіть незважаючи на те, що ядерна енергетика не підпадає під санкції Європейського Союзу проти Росії, запроваджені через війну в Україні.
Угорщина, яка отримує більшу частину електроенергії з Росії, виступає проти розширення санкцій на цей сектор.

Сійярто також розкритикував пропозицію деяких європейських колег і партнерів Угорщини по НАТО відправити своїх солдатів в Україну для тренування сил всередині країни.

«Мені огидні заяви про те, що країни ЄС і НАТО посилають солдатів в Україну», – сказав він.

Міністри оборони країн Європейського Союзу у вівторок обговорили ідею тренування українських військ всередині країни, але не дійшли спільної позиції з цього чутливого питання.
Блок з 27 країн вже має подібну місію для українських військ, але тренування відбуваються в країнах ЄС.
Уряд Угорщини має напружені відносини з Києвом і підтримує кращі зв’язки з Москвою, ніж інші країни ЄС, після вторгнення Росії два роки тому.

Нагадаємо: Виділення близько 6,5 млрд євро на військову допомогу Україні є неприйнятним для Угорщини, – Сіярто



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube