Путін не зацікавлений у переговорах, він, як і раніше, хоче знищити Україну і поневолити український народ, – ISW


13:5026.05.2024

Російський диктатор Володимир Путін, як і раніше, не зацікавлений у значних переговорах про завершення війни проти України та в будь-якій мирній угоді. Він націлений досягти заявлених цілей вторгнення – повного “руйнування незалежної української держави” та “поневолення українського народу”.

На це вказали аналітики Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW), передає OBOZ.UA. Вони наголосили, що саме таку кремлівську риторику 25 травня повторив посол РФ у США Анатолій Антонов.

Зокрема, в інтерв’ю Newsweek 25 травня пропагандист категорично відкинув легітимність президента України Володимира Зеленського та виклав максималістські умови Росії для мирних переговорів. Він розкритикував заяви Заходу про те, що Росія не бажає діалогу з Україною і як “навмисну спробу спотворити реальність”. За його словами, будь-яка російсько-українська мирна угода має враховувати ситуацію на полі бою і бути підписаною “легітимним” українським лідером, а Зеленський нібито таким не є.

“Українська конституція дозволяє чинному президентові відкладати вибори та залишатися на своїй посаді після закінчення терміну його повноважень під час воєнного стану, яке нині діє в Україні через повномасштабне російське вторгнення. Отже, увага російських чиновників до президентського терміну Зеленського є лише темою для розмов у інформаційній операції Кремля з його дискредитації та подання будь-якого прозахідного українського уряду як нелегітимного”, –пояснили в ISW.

Антонов також назвав майбутній Саміт миру в Швейцарії безглуздим і частиною ймовірних “зусиль Заходу щодо легітимізації президентства Зеленського”. Він навіть спробував пригрозити, мовляв, Україна втратить набагато більше територій, якщо США продовжать ігнорувати “мирні пропозиції” Кремля, наголосивши на стійкій впевненості останнього в тому, що Росія може підірвати інтереси й суверенітет України, ведучи переговори із Заходом.

Російський посол натякнув, що Москва відкине будь-яку мирну угоду, яка базується на відступі або виведенні військ РФ із будь-якої тимчасово окупованої частини України, враховуючи, ймовірно, нещодавно захоплені ділянки на півночі Харківської області. Він стверджував, що конституція Росії забороняє зовнішній поділ російської території і що “нові суб’єкти федерації” (тобто незаконно анексовані та окуповані території Криму, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей) тепер є “частиною чітко визначеного кордону Росії” та “не можуть, не повинні” повернутися під контроль України.

На думку аналітиків, такі висловлювання росіянина натякають на те, що російська влада чітко визначила межі української території, яку незаконно захопили, але представляє суперечливі оцінки їхніх розмірів. Вважається малоймовірним, що Кремль зробив подальші кроки щодо визначення кордонів окупованої з початку 2022 року української території, і неясно, як він уявляє, як раніше та нещодавно окуповані території Харківської області вписуються в ці межі.

“Офіційні російські заяви продовжують підтримувати оцінку ISW про те, що Путін, як і раніше, не зацікавлений у значних переговорах і будь-якій мирній угоді, яка б завадила йому домогтися повної руйнації незалежної української держави і поневолення українського народу”, – зазначили аналітики.

Як повідомляло Інше ТВ, станом на 07.30 сьогодні, 26 травня, було відомо, що кількість загиблих внаслідок вчорашнього російського авіаудару по гіпермаркету в Харкові зросла до 12.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube