В Італії відбувається зустріч міністрів фінансів G7 з узгодження спільної позиції про допомогу Україні


07:3325.05.2024

Фінансисти провідних розвинених економік світу намагатимуться сформулювати спільну позицію щодо протидії “несправедливій” економічній політиці Китаю та надання допомоги Україні.

Про це з посиланням на Reuters пише ERR.ee, передає Інше ТВ.

Зокрема, обговорюється план США щодо надання 50-мільярдного кредиту Києву під заставу майбутніх прибутків від заморожених російських активів. Втім, європейські союзники США, а саме в Європі заморожена левова частина коштів російського центробанку, виступають за обережніший підхід.

«Що стосується використання російських активів, мета полягає в тому, щоб мати метод та забезпечення для фінансування України, українського уряду та президента. Це наша мета. Тож про суми говорити не будемо. Я думаю, нам потрібно спочатку поговорити про метод. На столі лежить кілька пропозицій. Є цікава пропозиція, висунута міністром фінансів США Джанет Йеллен, і я вітаю зусилля, зроблені Сполученими Штатами щодо покращення своїх пропозицій та забезпечення їх відповідності міжнародному праву», – прокоментував міністр фінансів Франції Брюно ле Мер.

При цьому він зазначив, що і на європейському рівні було виконано велику роботу. “Європейський Союз був здатний викласти на стіл 50 мільярдів євро. Він зберіг свою єдність у фінансуванні України, українського уряду та українських військових зусиль. І він зміг знайти відповідні рішення до 2024 року, щоб використати доходи від своїх російських активів. Отже, я думаю, що європейська пропозиція також заслуговує на увагу, тому що вона має велику цінність. Вона вже реалізована і дозволила виділити гроші на 2024 рік. Але я повторюю, найголовніше – це зберегти єдність “Великої сімки”, єдність європейців у цьому питанні та гарантувати, що український уряд матиме на довгі роки фінансові кошти, необхідні для вирішення конфлікту та боротьби з агресією”, – додав Брюно Ле Мер.

У свою чергу, міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер закликав не чекати від цієї зустрічі конкретних результатів щодо схеми підтримки України. Напередодні зустрічі в Стрезі німецькі офіційні особи виступили проти пропозицій про конфіскацію російських суверенних активів, оскільки, на думку Берліна, це не відповідає міжнародному праву.

Для досягнення консенсусу міністри мають ще три тижні до початку саміту “Великої сімки” в італійській Апулії.

Як повідомляло Інше ТВ, США оголосили про новий пакет військової допомоги на $275 млн.: що туди увійшло



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube