Міжнародний суд ООН наказав Ізраїлю припинити наступ на Рафах


22:4124.05.2024

У п’ятницю, 24 травня, судді Міжнародного суду Організації Об’єднаних Націй наказали Ізраїлю негайно припинити військовий напад на місто Рафах на півдні Гази, винісши рішення у справі Південної Африки, яка звинувачує Ізраїль у геноциді.

Про це пишуть «Букви» з посиланням на Reuters.

Зачитуючи рішення, голова Міжнародного суду Наваф Салам сказав, що ситуація в палестинському анклаві погіршилася з того часу, як суд востаннє наказав Ізраїлю вжити заходів для її покращення.

“Держава Ізраїль повинна негайно припинити свій військовий наступ і будь-які інші дії в губернаторстві Рафах, які можуть створити для палестинської групи в Газі умови життя, що можуть призвести до її фізичного знищення”, – сказав він.

За його словами, Ізраїль не пояснив, як він забезпечить безпеку населення під час евакуації з Рафаха або забезпечить їжею, водою, санітарією та ліками 800 000 палестинців, які вже втекли від ізраїльського наступу.

Міжнародний суд наказав Ізраїлю відкрити контрольно-пропускний пункт Рафах між Єгиптом і Газою для пропуску допомоги та надати доступ слідчим і звітувати про прогрес протягом одного місяця.

Наказ ухвалила колегія з 15 міжнародних суддів: 13 проголосували “за” та два – “проти” (це судді з Уганди та Ізраїлю).

Ізраїль неодноразово відкидав висунуті у справі звинувачення в геноциді як безпідставні, стверджуючи в суді, що їх операції в Газі є самообороною і спрямовані проти бойовиків ХАМАС, які напали на Ізраїль 7 жовтня.

Речник ізраїльського уряду заявив напередодні цього рішення, що “жодна сила на землі не зупинить Ізраїль від захисту своїх громадян і переслідування ХАМАС в Газі”.

Як повідомляло Інше ТВ, Норвегія, Ірландія та Іспанія сьогодні 22 травня заявили про визнання Палестини незалежною державою



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube