Байден назвав Кенію головним союзником поза НАТО. Про що це?


09:4724.05.2024

Адміністрація Байдена робить велику ставку на військове партнерство з Кенією, сподіваючись, що Найробі може допомогти переломити хід африканської політики Білого дому і вирішити конфлікти на континенті і за його межами.

Але на думку колишніх американських чиновників, які працювали над політикою щодо Африки і НАТО, підвищення Кенії до рівня головного союзника поза НАТО не є такою великою подією, як це звучить, пише Politico.

Це «не означає багато», – сказав колишній посол США в НАТО Курт Волкер в інтерв’ю газеті NatSec Daily, і з цією оцінкою погодилися ще троє людей, з якими ми розмовляли, пише видання.

Це призначення примітне тим, що показує, що США цінують Кенію, але воно не дає Найробі тих привілеїв, які надаються союзникам по НАТО і членам альянсу «П’ять очей».

Іво Даалдер, ще один колишній посол США в НАТО, зазначив, що головне, що це дозволяє Кенії легше купувати певні військові технології, які Вашингтон не обов’язково надав би іншим країнам. (Кенія також стала першою африканською країною на південь від Сахари, яка отримала цей титул).

«Існує спосіб обговорювати ці речі, який в іншому випадку не відбувся б», – сказав Даалдер про потенційні продажі і військову співпрацю.

Відсутня ключова деталь, яка зробила б надання статусу більш важливим: зобов’язання у сфері безпеки. Оголошення не передбачало нових оборонних угод або продажу зброї.

Тим не менш, цей крок дає Вашингтону сильнішу позицію на африканському континенті у важкий час для африканської політики Байдена, яка зазнала серйозного удару після того, як цього місяця правляча хунта Нігеру наказала вивести американські війська з країни. Москва і Пекін все більше інвестують – фінансово, військово, дипломатично – в континент, і США доведеться наздоганяти їх, якщо вони хочуть зберегти там свій вплив.

Президент США Джо Байден і президент Кенії Вільям Руто у спільній заяві заявили сьогодні, що це призначення «є потужним символом тісних відносин».

«Кенія несе багато води в Африці для цієї адміністрації», – сказав Кемерон Хадсон, колишній співробітник африканської розвідки ЦРУ, в інтерв’ю газеті NatSec Daily.

Після минулорічного африканського саміту у Вашингтоні Байден зробив лише один дзвінок главі держави на континенті – і це був Руто: «Його прихильність до Африки впала зі скелі», – додав Хадсон. Білий дім може заперечити, що він багато спілкувався з Африкою під час візитів вищих посадових осіб США, хоча Байден ще не здійснив жодного візиту.

Кенія зарекомендувала себе як цінний партнер для США – у боротьбі з екстремістським угрупованням «Аль-Шабаб» у Сомалі, протидії російському впливу в Чаді, Центральноафриканській Республіці, Малі та Лівії, а також у дипломатичній взаємодії з Конго, Суданом та Ефіопією, щоб спробувати покласти край насильницьким конфліктам.

І це ще не все. Кенійські війська за підтримки США незабаром прибудуть до Гаїті, щоб допомогти придушити бандитське насильство, яке охопило столицю країни. Багатонаціональні зусилля, очолювані Найробі, викликали різку критику з боку багатьох кенійців, лівих прихильників і законодавців-республіканців, які вважають цю місію дорогою іноземною інтервенцією, що не гарантує стабілізації країни. Немає жодних часових рамок щодо того, як довго може тривати місія, або оцінок того, наскільки дорого вона коштуватиме Вашингтону.

Але для Байдена і Руто місія в Гаїті є безпрограшною, вважає Рената Сегура, директор програм Латинської Америки і Карибського басейну аналітичного центру Міжнародної кризової групи.

«Руто отримує більшу популярність, якої він прагне, а США отримують когось, хто буде виконувати їхні накази в Гаїті», – сказала вона в інтерв’ю NatSec Daily.

Нагадаємо, у Білому домі не підтверджують участь Байдена у Саміті миру



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube