Президента Ірану могли убити, – The Economist


18:4020.05.2024

Три роки тому, коли Ебрагім Раїсі переміг на сфальсифікованих виборах, деякі іранці вважали, що це буде сходинкою до вищої посади. Алі Хаменеї, старіючому, хворому верховному лідеру, залишилося жити недовго; коли він помре, пан Раїсі, безсумнівно, прагнутиме замінити його. Але історія має почуття іронії. Замість того, щоб катапультувати його на найвищу посаду, перемога на президентських виборах коштувала пану Раїсі життя, пише The Economist

19 травня він повертався з візиту до сусіднього Азербайджану, де урочисто відкрив дамбу на кордоні. Влада втратила зв’язок з його гелікоптером у гірському районі приблизно за 86 км (54 милі) на північний схід від Тебріза. Спочатку вони наполягали на тому, що причин для тривоги немає: президентський гелікоптер здійснив «жорстку посадку», хоча кілька іранських інформаційних агентств повідомили, що він поїхав далі до Тебріза на автомобілі, що збиває з пантелику. Однак за кілька годин ці повідомлення були видалені, а державне телебачення почало транслювати молитви за президента. Вранці 20 травня державні ЗМІ підтвердили, що пан Раїсі загинув разом з міністром закордонних справ Хосейном Амірабдоллахіаном, який летів тим же вертольотом.

Багато в чому пан Раїсі був значною фігурою: президент підпорядковується верховному лідеру. Але його смерть, тим не менш, потрясе іранську політику. Вона змусить режим у стислі терміни знайти нового президента у складний час: він втягнутий у регіональну війну, яка охоплює прямі військові дії Ірану та мережі його регіональних маріонеток. Противники Ірану, в тому числі Америка, Ізраїль і Саудівська Аравія, розглядають можливість поглиблення своїх зв’язків у сфері безпеки, щоб протистояти Ірану. Економіка Ірану занепадає і може ще більше постраждати від посилення американських санкцій. А смерть пана Раїсі може також кинути в хаос іранську боротьбу, що насувається, усунувши одного з двох головних кандидатів на посаду пана Хаменеї.

Багато чого досі незрозуміло, починаючи з того, чому розбився гелікоптер пана Раїсі. Офіційна версія – погані погодні умови. Під час польоту був дощ і туман, видимість становила лише кілька метрів. Умови були настільки поганими, що рятувальники не змогли вилетіти на пошуки президента, і навіть дрони не змогли знайти місце катастрофи; Червоний Півмісяць вдався до піших пошуків. Матінка-природа цілком може бути винуватцем. Втім, в іранській політиці ніколи нічого не буває таким, яким здається, і багато іранців почали припускати більш огидні пояснення. У пана Раїсі довгий список внутрішніх ворогів, від відносно поміркованих, яких він маргіналізував, до колег-консерваторів, які вважають, що він був невмілим президентом. Небезпідставно виникає питання, чи не змовилися внутрішні вороги, щоб убити його.

Не дивно, що деякі іранці також задаються питанням, чи не причетний Ізраїль до цієї катастрофи. Ці два давні вороги зіткнулися минулого місяця після того, як Ізраїль убив іранського генерала в Дамаску, а Іран у відповідь випустив понад 300 ракет і безпілотників, спрямованих на Ізраїль. Моссад, ізраїльська шпигунська служба, має довгу історію вбивств своїх ворогів, в тому числі в Ірані, де вона вбила видатних вчених-ядерників. Але є вагомі підстави сумніватися у причетності Ізраїлю. Він ніколи не заходив так далеко, щоб вбити главу держави – однозначний акт війни, який викликав би жорстку відповідь Ірану. Було б нерозумно ризикувати такими наслідками заради вбивства пана Раїсі, вкрай непопулярного політика, який насправді не має вирішального голосу в багатьох найважливіших політичних рішеннях Ірану.

Мало хто з іранців буде оплакувати його. Вони пам’ятатимуть його як «суддю-вишака», прокурора в Тегерані, який допоміг відправити тисячі політичних в’язнів на шибеницю в 1988 році. І вони пам’ятатимуть його бездарне управління економікою – президента, який укомплектував свій кабінет військовими і клерикалами, які спостерігали, як ріал втратив 55% своєї вартості менш ніж за три роки.

Конституція встановлює чіткий порядок передачі влади. Нові вибори мають відбутися протягом 50 днів, а до того часу обов’язки президента виконує віце-президент Мухаммад Мохбер. Він відомий як апаратник, а не як сильний гравець. Рада опікунів, група священнослужителів і юристів, вирішує, хто може бути допущений до голосування. Перед останніми президентськими виборами у 2021 році вони дискваліфікували сотні потенційних кандидатів; з семи допущених до виборів лише пан Раїсі мав реальні шанси на перемогу. Хоча режим непопулярний серед багатьох іранців, цілком імовірно, що він може придушити будь-які громадські протести, що спалахують навколо виборів, як це було в минулому.

Раїсі був ідеальним консенсусним кандидатом для режиму, що перебуває у стані конфлікту. Ніхто не міг поставити під сумнів його жорстку позицію, але йому не вистачало власної владної бази. Релігійні консерватори сподівалися використати його для просування своїх інтересів, так само як і військові Корпусу вартових ісламської революції (КВІР). Не зрозуміло, хто ще міг би взяти на себе цю роль. КВІР, схоже, перебуває на політичному підйомі: його войовничий вплив пояснює нещодавній безпрецедентний напад Ірану на Ізраїль. Однак це не обов’язково означає, що він захоче, щоб його призначали президентом, частково через те, що громадськість звинувачує власника цієї посади в жалюгідному економічному становищі Ірану.

Однак, більш важлива спадкоємність лежить трохи далі в майбутньому. Минулого місяця пану Хаменеї виповнилося 85 років. Останніми роками іранці вважали, що є лише два головні кандидати на його місце після його смерті. Одним з них був другий син пана Хаменеї, Моджтаба, який останніми роками применшує свою релігійність і прагне до довголіття режиму. Іншим був пан Раїсі. Хоча інші священнослужителі згадуються як темні конячки, важко уявити, що вони отримають достатню підтримку.

Тим не менш, жоден з лідерів не мав очевидної переваги: Пан Раїсі був непопулярний, а Моджтаба представляв би спадкову передачу влади в режимі, який прийшов до влади шляхом повалення спадкової монархії. Зі смертю пана Раїсі Моджтаба, здавалося б, мав чіткий шлях до найвищої посади. Він покладатиметься на КВІР, щоб витримати будь-яку негативну реакцію – а це, своєю чергою, може посилити роль КВІР в рамках режиму. Іран може перетворитися з гібридного військово-клерикального режиму на більш військовий. Це може означати менший релігійний консерватизм всередині країни, але ще більший антагонізм за кордоном.

Протягом багатьох років прихильники жорсткої лінії намагалися забезпечити плавну спадкоємність: вони призначили пана Раїсі президентом, а в парламенті з’явилася нова порція консерваторів. Тепер їм доведеться шукати нового президента в найкоротші терміни, а деякі політики задаватимуться питанням, чи не організували інші політики катастрофу вертольота, щоб просувати свої інтереси. Попереду на режим чекають нервові дні».

Нагадаємо, президент Ірану Ебрагім Раїсі та міністр закордонних справ країни Хоссейн Амір-Абдоллахіан загинули в результаті авіакатастрофи, що сталася в неділю.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube