Раїсі не був “всенародно популярним”. Чи можливі заворушення в Ірані


13:5520.05.2024

Після загибелі президента Ірану Ібрагіма Раїсі в результаті аварії вертольота 19 травня обовʼязки президента країни візьме на себе перший віцепрезидент Ірану Мохсен Мансурі. Смерть Раїсі матиме вагомі наслідки – країні вже прогнозують хвилю потенційних протестів.

Зокрема Tasnim повідомляє, що у понеділок, 20 травня, офіційно підтвердили, що президент Ірану Ібрагім Раїсі загинув – з огляду на це кабінет міністрів іранської адміністрації скликав екстрене засідання. Кабмін висловив співчуття з приводу загибелі президента та його супутників у катастрофі гелікоптера, пише Апостроф.

Крім того, зауважується, що відповідно до Конституції Ірану, перший віцепрезидент Ірану кабінетом міністрів керуватиме Мохаммад Мохбер на розсуд лідера ісламської революції аятоли Сеєда Алі Хосейні Хаменеї до обрання нового президента. Мохаммад Мохбер виконуватиме обовʼязки президента впродовж 50 днів. Адже закон передбачає, що рада у складі спікера парламенту, глави судової влади та першого віцепрезидент повинна бути сформована та вжити заходів щодо обрання нового президента протягом 50 днів.

“Делікатний момент для Ірану”

Британська агенція Sky News з посиланням на кореспондента зауважує, що “це делікатний момент для Ірану. Президент Раїсі є другою найважливішою людиною в Ірані після Верховного лідера аятоли Алі Хаменеї”. Тому його загибель “… матиме далекосяжні наслідки”.

Ось як коментує це кореспондент Sky News Алістер Банколл:

“Після багатьох років антиурядових демонстрацій, після смерті Махси Аміні у 2022 році, це може стати моментом для нового підйому протестного руху… У довгостроковій перспективі смерть Раїсі матиме наслідки для верховного лідера”.

Банколл зауважує, що Раїсі не був “всенародно популярним”в Ірані. Ставши президентом з другого разу він отримав найнижчий показник з часів революції 1979 року.

При цьому видання Reuters з посиланням на високопоставленого іранського чиновника зауважило, що аварія з гелікоптером трапилася на тлі чимраз більших розбіжностей всередині Ірану через низку політичних, соціальних та економічних криз. Зокрема політики Ірану стикаються з міжнародним тиском через ядерну програму Тегерана і поглиблення військових контактів з Росією під час війни в Україні.

Крім того, Reuters зауважує, що протягом багатьох років багато хто розглядав Раїсі як сильного претендента на посаду наступника аятоли Алі Хаменеї, який схвалював основні напрямки політики Раїсі.

Нагадаємо, президент Ірану Ебрагім Раїсі та міністр закордонних справ країни Хоссейн Амір-Абдоллахіан загинули в результаті авіакатастрофи, що сталася в неділю.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube