У Хорватії новий коаліційний уряд. В нього увійшли праві, але не зіпсували його


12:2118.05.2024

Парламент Хорватії в п’ятницю затвердив уряд, в якому домінує консервативна проєвропейська партія HDZ, на чолі з прем’єр-міністром Андреєм Пленковичем, який перебуває на цій посаді вже третій термін після парламентських виборів минулого місяця.

Про це пише Reuters.

Правляча партія HDZ (Хорватський демократичний союз), яка минулого року привела країну-члена НАТО з населенням 3,8 мільйона осіб до Шенгенської зони вільного пересування ЄС та єврозони, сформувала коаліцію з ультраправим «Батьківським рухом» (DF). Він матиме трьох міністрів в уряді, що складається з 18 членів.

«Ми хочемо успішну, життєздатну, справедливу, стійку і суверенну Хорватію», – сказав Пленкович законодавцям, представляючи урядову програму. Зі 141 присутнього депутата 79 проголосували за уряд, 61 – проти, один утримався.

Антиіммігрантська партія “Батьківський рух) DF проводила кампанію на платформі захисту традиційних сімейних цінностей і проти того, щоб дозволити сербській меншині приєднатися до будь-якої майбутньої коаліції, викликаючи побоювання, що новий кабінет буде орієнтований більш праворуч.

Але згідно з коаліційною угодою між двома партіями, ХДС збереже своїх міністрів внутрішніх справ і культури, а це означає, що політика в ключових секторах, що стосуються політики щодо мігрантів і прав меншин, не зміниться, кажуть аналітики.

«Очевидно, що прем’єр-міністр Пленкович знайде спосіб продовжувати проводити центристську політику, орієнтовану на ЄС, – сказав політолог Давор Г’єнеро. «Я думаю, що не буде ніяких серйозних змін у державній політиці. Хорватія залишається стабільною державою, яка виступає за більшу Європу».

DF, яка отримала 14 місць, стала лідером після голосування, в результаті якого ХДС отримала 61 місце в 151-місцевому парламенті, значно випередивши 42 місця, отримані головною опозиційною Соціал-демократичною партією (СДП) та її союзниками, але не дотягнувши до 76 місць, необхідних для забезпечення парламентської більшості.
Партії меншин, які були союзниками ХДС, раніше підтримували уряд, за винятком партії сербської меншини СДПС, на виключенні якої з будь-якого майбутнього уряду наполягав правий “Батьківський рух”.

DF, яка вперше увійшла до уряду, очолить міністерство сільського господарства, нове міністерство демографії та частину міністерства економіки, яке було розділене на два відомства. ХДС зберіг міністрів з попереднього уряду, привівши лише одне нове обличчя.
«Це дуже схоже на уряд спадкоємності, як з точки зору його складу, так і політичних пріоритетів, хоча в деяких сферах можливий невеликий зсув вправо», – сказав Андрюс Турса, радник з питань Центральної та Східної Європи в консалтинговій компанії Teneo.

«У зовнішній політиці уряд, очолюваний ХДС, буде дотримуватися сильної прозахідної, проукраїнської позиції», – сказав він, додавши, що найбільшим викликом для нового уряду буде боротьба з корупцією, яка негативно впливає на бізнес-середовище.

Нагадаємо, що в березні парламент Хорватії саморозпустився.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube