Парламент Грузії прийняв закон про «іноагентів»


22:3701.05.2024

Парламент Грузії у середу проголосував за закон про іноземний вплив у другому читанні.

Напередодні дебати про закон супроводжувалися зіткненнями та арештами біля будівлі парламенту, і в середу навколо парламенту знову зібралися протестувальники.

Про це пише Delfi, передає Інше ТВ.

За законопроект проголосували ті ж 83 депутати зі 150 — це всі депутати правлячої партії “Грузинська мрія” та їхнього сателіту, партії “Влада народу”. У першому читанні за проект було подано стільки ж голосів. Опозиція знову не брала участі у голосуванні.

Перед голосуванням депутати від правлячої “Грузинської мрії” та опозиціонери знову обмінювалися вже звичними звинуваченнями, а також влаштували невелику сутичку прямо у залі засідань. Дебати проходили під враженням від розгону великої акції протесту перед парламентом увечері у вівторок.

Голова опозиційного “Єдиного національного руху” Леван Хабеїшвілі виступав із пов’язками на руці та на обличчі. Він розповів, що його побили поліцейські, коли намагався допомогти молодій людині, яку затримував спецназ.

“Коли мене били, мені говорили, що “у тебе довга мова, і ти постійно критикуєш уряд, може, зупинишся… Вони говорили: “Убийте його, а потім скажіть, що він ударився головою. Вимагали, щоб я сказав, що я” чмо”, і в цьому випадку вони мене не поб’ють. Природно, я не надав їм такої розкоші і після того, як вони отримали відповідь, я отримав ще більше”, — заявив Хабеїшвілі з трибуни. “Те, що ви бачите на моєму тілі і, на жаль, так само прокинулися багато дітей, – це Росія”, – сказав він.

За повідомленнями грузинської служби “Радіо Свобода”, за допомогою після вечірнього розгону мітингу звернулися 11 людей, із них шестеро поліцейських. Зважаючи на те, що спостерігали кореспонденти Бі-бі-сі, постраждалих серед протестувальників може бути більше. Те, що Хабеїшвілі згадує дітей, — частково алегорія, але вона відображає факт, що багато протестувальників перед парламентом — молодь та студенти.

Хабеішвілі закликав представників правлячої партії зупинити розгляд законопроекту до виборів у жовтні 2024 року: після чого, за його словами, рішення ухвалить народ. Якщо правляча партія не погодиться з цим, опозиція закликає громадян вийти і “захистити національні інтереси Грузії”.

Голова парламенту Шалва Папуашвілі у відповідь заявив, що напередодні та останніми днями опозиція організувала акти насильства щодо поліцейських. “Саме ви, політичні лідери, стоїте потім у першому ряду, і виявляєте агресію щодо поліції, кидаєте каміння і так далі. Тому, якщо ви хочете Європу, – Європа це підпорядкування закону – і підкоряйтесь закону!”, – сказав спікер.

Як повідомляло Інше ТВ, У Європарламеті засудили розгін протестів у Грузії і закликали позбавити країну кандидатства до ЄС



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube