“Це як пукнути у дерево”. Фіцо образив словаків, які зібрали 4 млн.євро на боєприпаси для України


07:3330.04.2024

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що 4 мільйони євро, які словаки зібрали на закупівлю боєприпасів для України, усе одно «не змінять ситуації» і використав чеське порівняння, що означає «пукнути у дерево».

Про це пише видання Noviny.

Днями Фіцо дав інтерв’ю телеканалу JOJ24. Журналістка поцікавилася його думкою щодо народної ініціативи зі збору коштів на боєприпаси для України.

Спершу голова словацького уряду намагався уникнути цієї теми. Зрештою, він сказав, що «люди мають право думати, що кулі та бомби важливіші, ніж допомога хворим на рак у Словаччині», передає Громадське.

«Якби ми сьогодні сказали, що давайте зробимо збір для хворих на рак, напевно, не так багато б зібрали», — заявив Фіцо.

Він також розповів, як Словаччина допомагає Україні, згадавши реверс газу, затверджений у 2014 році, та відремонтований прикордонний перехід.

«Нехай кожен громадянин Словацької Республіки робить зі своїми грошима, що хоче, це його рішення. Знаєте, що кажуть чехи? Že prd do Stromovky (можна перекласти як “пукнути у дерево”). Вибачте за вислів, це символічно, це лише символічно», — заявив голова уряду Словаччини.

Він додав, що гроші, які виділяє США та Європейський Союз на військову підтримку України «нічого не змінять».

«Через рік-два буде так само — усі гроші будуть витрачені, можливо, щось розкрадуть, але в Україні нічого не зміниться, і ми будемо там, де є. Це моя позиція. Тому я все одно буду віддавати перевагу мирному розв’язанню, припиненню вогню за будь-яку ціну», — підсумував прем’єр.

Громадська організація «Мир Україні», одна з тих, що ініціювали збір коштів на боєприпаси, заявила, що Фіцо образив усіх прихильників ініціативи, насамперед 99-річного Отто Шимека,  учасника повстання 1944 року проти пронацистського режиму Йозефа Тисо, пише видання Tyzden.

Як наголосили організатори, основною метою було символічне приєднання Словаччини до «чеської ініціативи» — і цього вони досягнули.

«Усім відомо, що будь-яка допомога Словаччини не закінчить війну в Україні. Але важливо дати зрозуміти, що ми на правильному боці історії. Це також стало можливим завдяки більш ніж 61 тисячі жертводавців», — йдеться в заяві.

Також там додали, що щороку жителі Словаччини жертвують мільйони євро на лікування та підтримку онкохворих через систему «Добрий ангел» та підтримуючи низку громадських ініціатив.

Боєприпаси для України

За даними Мінстратегпрому, Україна потребує такої кількості артилерійських боєприпасів, яку не спроможна надати жодна країна, навіть Сполучені Штати. Держава розробляє більш ефективні з економічного погляду способи утримання фронту. А втім, нині діють декілька ініціатив із забезпечення снарядами від міжнародних партнерів України.

Так, відповідно до планів, розроблених на початку 2023 року, ЄС пообіцяв надати Україні мільйон артилерійських снарядів протягом 12 місяців. Проте реалізація ініціативи зіштовхнулася з проблемами. За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, серед причин — «жалюгідний стан оборонної промисловості» ЄС.

Високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель уже назвав новий термін: мільйон обіцяних боєприпасів Україні нададуть до кінця 2024 року.

У лютому Чехія заявила, що знайшла джерела постачання сотень тисяч снарядів для України з-за кордону. Зазначалося, що це можна зробити за кілька тижнів, але процес потребує фінансування — 1,5 мільярда доларів.

Серед знайдених боєприпасів є 500 тисяч снарядів калібру 155 мм, ще 300 тисяч снарядів калібру 122 мм. Такі запаси знайшли у неназваної країни за межами ЄС.

До «чеської ініціативи» із закупівлі боєприпасів для України долучилися близько 20 країн, серед них — Канада, Німеччина, Польща, Латвія, Литва, Естонія, Бельгія, Фінляндія, Португалія, Швеція, Норвегія, Данія, Нідерланди, Люксембург, Іспанія та Словенія.

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала повідомив, що Прага вже уклала контракт на купівлю 180 тисяч артилерійських боєприпасів для України.

Нагадаємо, Після відмови влади в допомозі. Словаки зібрали вже майже 4 млн євро на снаряди для України

А також, що новим президентом Словаччини став соратник Фіцо — Петер Пеллегріні



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube