Німеччина проти вилучення заморожених російських активів та передачі їх Україні через побоювання нових позовів за злочини Другої світової війни – WSJ


16:5228.04.2024

Німеччина виступає проти вилучення заморожених активів країни-агресора РФ і передання їх Україні, оскільки побоюється, що це створить прецедент та спровокує нові позови проти них за злочини Другої світової війни.

Про це пише The Wall Street Journal 28 квітня, передає «Гордон».

Берлін став одним із найзапекліших противників очолюваних США спроб реквізувати частину майже $300 млрд активів російського центрального банку, які було заморожено на початку війни Росії з Україною, ідеться в статті. Ці побоювання ставлять під загрозу долю ініціативи, пише видання.

Дві третини російських грошей, які перебувають у грі, знаходяться в рахункових палатах Європи, і за два роки після початку війни Німеччина підтримала використання непередбачених прибутків для фінансування українського озброєння. Париж, Рим та Європейський центральний банк також вагаються, побоюючись, що захоплення резервів підірве міжнародну довіру до євро й одновалютних активів, ідеться в публікації.

У “Великої сімки” немає єдиної думки щодо того, чи треба конфіскувати активи Росії. Проти виступає Японія, яка стикається із власними вимогами про репарації з боку Південної Кореї та інших сусідів.

Вимоги про подальші репарації під час Другої світової війни переслідували Німеччину протягом десятиліть, що часом погіршувало відносини з її сусідами, пише The Wall Street Journal. Після Другої світової війни Берлін виплатив союзним державам і тодішньому Радянському Союзу компенсацію за агресивну війну Німеччини. За даними єврейських організацій, із 1952 року Німеччина також виділила більш ніж $90 млрд тим, хто пережив Голокост і їхнім сім’ям.

Останнім часом відновилися заклики до подальших репарацій. Польща, в яку нацистська Німеччина вторглася і окупувала протягом усієї війни, із 2022 року вимагала від Берліна компенсації в розмірі $1,3 трлн, а Греція з 2019 року запросила понад $300 млрд. Німеччина стверджує, що її початкові повоєнні виплати і договір 1990 року, який закріпив кордон країни після її возз’єднання, вирішили проблему.

Як повідомляло Інше ТВ, ЄС розробив план вилучення заморожених російських активів на користь України – Боррель



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube