Руки геть від Канта. Шольц вимушений захищати від Путіна німецького філософа


11:4123.04.2024

Канцлер Німеччини Олаф Шольц відмовив президенту Росії Володимиру Путіну в праві посилатися на філософа. Агресивна війна Путіна суперечить усім фундаментальним твердженням Канта, заявив Шольц у своїй промові на церемонії, організованій Берлінсько-Бранденбурзькою академією природничих і гуманітарних наук з нагоди 300-річчя Канта.

Про це пише Zeit.

“Путін не має жодних підстав посилатися на Канта”, “Тим не менш, путінський режим все ще намагається привласнити собі Канта і його роботи майже за будь-яку ціну”.

Це правда, що Путін любить представляти філософа, чиє рідне місто Кенігсберг зараз є російським ексклавом Калінінград, як свого улюбленого філософа. Однак, на думку Шольца, ідеї Канта про права людини і людську гідність, а також його думки про війну і мир не можна поєднувати з тим, що практикує російський президент у своїй країні і з вторгненням в Україну. Російські напади і руйнування в Україні символізують “волю до знищення, яку мало хто з нас в Європі 21-го століття вважав би можливою в її абсолютному надлишку”, – сказав політик СДПН.

Суперечливі висловлювання Путіна про Канта

“В умовах путінської автократії гідність і автономія особистості щодня розтоптуються і придушуються в зародку – наприклад, за допомогою цензури, цифрової дезінформації та стеження”, – заявив Шольц. Він також вважає, що свобода слова непридатна як “привід для агресивної війни, порушення міжнародного права і деспотизму”.

У своєму виступі Шольц також навів суперечливі заяви Путіна. Наприклад, у 2005 році російський президент сказав: “Кант був категоричним противником вирішення суперечок між державами за допомогою війни. І ми намагаємося дотримуватися цієї частини його вчення. (…) Я вважаю, що бачення, яке виклав Кант, повинно і може бути реалізоване нашим поколінням”.

Однак на початку 2024 року Путін переосмислив Канта, коли сказав: “Кант – фундаментальний мислитель. І його заклик користуватися власним інтелектом дуже актуальний. Для Росії це практично означає, що ми керуємося своїми національними інтересами”. Це абсурд, оскільки Кант прямо висловлювався проти втручання держав у справи інших держав, вважає Шольц.

Мислення Канта також вплинуло на Шольца

Федеральний канцлер також підкреслив сучасне значення трактату Канта “Про вічний мир”. Хоча робота не містить жодних “практичних рекомендацій щодо вирішення військових конфліктів у 21 столітті”, вона містить розумні поради, які спонукають до роздумів, сказав федеральний канцлер. “Ті, на кого напали, мають право захищатися”. Справжній мир завжди виходить за рамки простого припинення вогню і відкладення бойових дій, сказав Шольц.

Багато з того, що мав на увазі Кант за життя, тепер стало реальністю, продовжив політик СДПН. “Тут, у Німеччині, в рамках Європейського Союзу, і до певної міри на глобальному рівні”. Шольц зазначив, що мислення Канта також мало глибокий вплив на його власну політичну діяльність. Однак, все ще необхідно “критикувати і виправляти постійні недоліки в наших досягненнях”.

Нагадаємо, що Шольц попросив президента Китаю вплинути на Путіна



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube