Трамп і російські гроші. Суд підтвердив вирок політтехнологу-посереднику


11:5121.04.2024

Федеральний апеляційний суд у п’ятницю підтвердив вирок політтехнологу республіканського виборчого штабу Джессі Бентону, який сприяв незаконному російському внеску в президентську кампанію Дональда Трампа у 2016 році, пише Politico.

Законодавство США забороняє іноземним громадянам жертвувати гроші на президентські кампанії, уточнює Zn.ua.

Бентон допоміг здійснити неправомірний платіж у розмірі 25 тисяч доларів США на користь штабу Трампа і Республіканського національного комітету від імені Романа Василенка, громадянина Росії.

Василенко звернувся до іншого політтехнолога Республіканської партії, нині померлого Дага Веда, з проханням про зустріч з американською знаменитістю. Коли він не зміг отримати аудієнцію з Опрою Вінфрі, Стівеном Сігалом або Джиммі Картером, функціонер запропонував Трампа.

Бентон організував для Василенка вхід на захід зі збору коштів на підтримку Трампа у Філадельфії, де росіянин сфотографувався з майбутнім президентом. Василенко використав ці фотографії, щоб покращити свою репутацію в Росії і використав світлину з Трампом  під час власної виборчої кампанії, коли він балотувався в депутати Госдуми РФ від партії «Справедливая Россия».

Крім того, Василенко надіслав 100 тисяч доларів Бентону, який на той час працював на виборчу кампанію Трампа, нібито за консультаційні послуги. З цієї суми політичний консультант передав 25 тисяч в якості пожертви на президентську кампанію, а решту 75 тисяч залишив собі.

У 2016 році його було визнано винним у спробі підкупу у 2012 році одного з сенаторів у штаті Айова, щоб той підтримав на виборах Рона Пола. Бентона було визнано винним у схемі підкупу сенатора і було засуджено до умовного терміну.

У грудні 2020, в останні тижні президентського терміну, Трамп помилував Бентона після прохання Ренда Пола (сина Рона Пола), якому Бентон допоміг обратися в сенат. 

В кінці 2022 року присяжні визнали Бентона винним у шести кримінальних злочинах, пов’язаних з внесками і фальсифікацією звітності про фінансування виборчої кампанії.

Призначений Трампом окружний суддя США Тревор Макфадден засудив Бентона до 18 місяців ув’язнення, і, згідно з документами, він має вийти на свободу в червні.

У своїй апеляції Бентон стверджував, що уряд неправомірно звинуватив його на підставі закону 20-річної давнини, який криміналізує фальсифікацію звітів для уряду, а не на підставі законів про фінансування виборчих кампаній. Однак апеляційний суд відхилив цей аргумент.

«Уряд може на власний розсуд здійснювати переслідування за одним або обома законами», — йдеться в ухвалі суду.

Нагадаємо: Трамп прокоментував законопроект про допомогу Україні



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube