Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі обіцяє накласти вето на закон про іноагентів


19:3817.04.2024

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі підтвердила намір накласти вето на закон про «іноагентів», якщо він буде ухвалений.

Про це вона заявила в інтерв’ю ВВС.

«Я накладу вето на цей закон, як це роблю щодо інших законів, які суперечать стратегії та рекомендаціям Європейського Союзу», – сказала Зурабішвілі.

Водночас вона додала, що правляча партія має достатньо голосів у парламенті для подолання вето.

Президентка розкритикувала законопроєкт і наголосила, що він є «копією» ухваленого Росією у 2012 році законодавства про «іноземних агентів».

Раніше Зурабішвілі зустрілася з послами країн ЄС, США та Британії, з якими поділилася своїми побоюваннями щодо законопроєкту «Про прозорість іноземного впливу», передає Главком.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель та єврокомісар з питань розширення та сусідства Олівер Варгеї заявили, що цей законопроєкт викликає тривогу.

«Це дуже тривожний розвиток подій, і остаточне ухвалення цього закону негативно вплине на прогрес Грузії на шляху до ЄС. Цей закон не відповідає основним нормам та цінностям ЄС… ЄС закликає Грузію утриматися від ухвалення законодавства, яке може поставити під загрозу шлях Грузії до ЄС – шлях, який підтримує переважна більшість громадян Грузії», – йдеться у заяві.

Як відомо, Правляча партія Грузії «Грузинська мрія» проголосувала у першому читанні проєкт закону про «іноземний вплив». Свої голоси «за» віддали 83 депутати, проти – 0, а депутати від опозиції залишили залу перед голосуванням після словесної суперечки, повідомляє Mtavari Arkhi.

На задньому дворі грузинського парламенту продовжується акція протесту. Мітингувальники після ухвалення законопроекту про «іноагентів» почали скандувати: «Росіяни!»

Нагадаємо: У Грузії протестували проти закону про іноагентів – 14 затриманих (ФОТО, ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube