Експрезидент Литви: «У нас ще є можливість визначити вихід війни в Україні, але, якщо ми не скористаємося цією можливістю, війна прийде і до нас»


13:2114.04.2024

Росія адаптувалася до війни, а тим часом десь на Заході ми досі думаємо, що живемо у мирний час. Чим більше ми вагатимемося, тупцюватимемося на місці і сперечатимемося, тим більше Путін буде схильний нас перевіряти і кидати нам виклик, – заявляє екс-президент Литви Даля Грибаускайте в інтерв’ю данському виданню «Borsen».

Про це пише LRT.lt, передає Інше ТВ.

Екс-президент Литви не сумнівається, що Путін може напасти і на інші країни. За її словами, якщо подивитися на баланс сил між Росією та Заходом, то найнебезпечніший період – це найближчі два-три роки.

“Ми інвестуємо в оборону НАТО. Через п’ять-шість років ми будемо краще підготовлені і станемо сильнішими. Але найближчі два-три роки – найнебезпечніший період, тому що ми вразливі та ще не до кінця готові», – вважає вона.

Грибаускайте в інтерв’ю стверджує, що Європа має розглядати ситуацію, що склалася, як реальну загрозу, і тут немає часу для дискусій, тому що «йдеться про майбутнє і про виживання». Екс-президент особливо виділяє Угорщину, де прем’єр-міністр Віктор Орбан та його уряд затягували з ухваленням рішень про військову та економічну підтримку України. У цьому сенсі становить загрозу і Словаччина, оскільки там дедалі більшу владу набирають партії, які неприхильні по відношенню до України.

Даля Грибаускайте каже, що нинішня ситуація нагадує холодну війну, тільки вона ще складніша. Крім фізичних військових атак, відбуваються також постійна кібервійна, економічна та ідеологічна боротьба.

«У війни багато нових форм. Я думаю, ми побачимо таке протистояння холодної війни, яке може тривати ще кілька десятиліть», – каже Грибаускайте.

Вона додає, що країни мають змінити свій менталітет із мирного на військовий, тому що Європа зараз не живе у мирному режимі.

«Ми на Заході не змогли достатньо підтримати Україну. Не змогли швидко розвивати нашу військову промисловість. І ми досі не цілком віримо в те, що може статися», – так характеризує ситуацію Даля Грибаускайте.

«У нас у Західному Альянсі ще є можливість визначити вихід війни в Україні, але якщо ми не скористаємося цією можливістю, війна прийде і до нас. Тому що, коли європейські та західні лідери вагаються чи зайняті боротьбою один з одним, це є спокусою для Путіна», – каже екс-президент.

LRT.lt нагадує, що Даля Грибаускайте під час свого перебування на посаді президента часто попереджала Захід про загрозу, що походить від Росії.

Як повідомляло Інше ТВ, Литва у цьому році виділить 1,2 млрд євро у фонд підтримки України



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube