МЗС розробляє стратегію стосовно українців за кордоном


17:2213.04.2024

Міністерство закордонних справ України готує план дій, спрямований на українців, що перебувають за межами країни. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час Форуму дипломатії воєнного часу, пише УНН.

Кулеба оголосив, що його відомство працює над стратегією для українців, що живуть за кордоном. А також висловив чотири інші пріоритети, з яких:

– ППО (Patriot та SAMR-T);

– Формула миру й саміт у Швейцарії;

– ЄС та НАТО;

– Латинська Америка.

Ну і п’яте – нова політика щодо українців за кордоном. Це почало вигулькувати в моїй голові ще у 2021 році, але після (початку) війни стало очевидно, якщо ми не змінимо свою політику щодо українців за кордоном, асиміляція відбудеться надзвичайно швидко. Я не належу до тих, хто вірить, що вони повернуться, я належу до тих, хто вважає, що з ними треба працювати – сказав Кулеба.

Міністр закордонних справ висловив сумнів щодо повернення більшості українців, які емігрували, але наголосив на необхідності працювати з ними, щоб вони зберегли свою українську ідентичність.

“І тут від множинного громадянства, яке вже перетворилося на хрестовий похід за множинним громадянством, але я впевнений, що ми переможемо у цій битві, до цифровізації консульських послуг, ефективнішого фінансування громад і різних програм спільно з ними, нам потрібна нова комплексна політика щодо українців за кордоном”, – підкреслив Кулеба.

Він додав, що таке завдання поставив Президент, а МЗС, своєю чергою, підготувало напрацювання.

“Президент ставив таке завдання, ми підготували напрацювання – доктринальні, концептуальні – програму, стратегію, ми проговоримо її з іншими органами влади, бо це комплексне завдання. Будемо презентувати її Президенту, тому що він приділяє дуже важливу увагу українцям, які перебувають за кордоном”, – зазначив голова МЗС.

Як уточнила “Суспільному” заступниця міністра закордонних справ Ірина Боровець, стратегія перебуває на стадії проєкту. Ця стратегія має більш широкий зміст, ніж просто взаємодія МЗС з українцями за кордоном, і вона не обмежується лише питаннями повернення.

“Хтось хоче повернутися, когось ми хочемо повернути. Хтось абсолютно легітимно там уже давно живе з паспортом іншої країни, але може бути нашим адвокатом. Тобто ця стратегія – я не можу відкривати зараз усі принципові моменти цієї стратегії – це новий погляд на відносини України з українцями за кордоном, у якому б статусі вони зараз там не були”, – розповіла Боровець.

Читайте: Кулеба закликав світ не сприймати на віру твердження РФ про “український слід” у московському теракті, бо Путін – паталогічний брехун



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube