“Сподіваюся, Україна програє”. Як російська пропаганда роз’їдає Європарламент, і до чого тут Медведчук


06:3512.04.2024

Видання POLITICO проаналізувало 50 відеороликів на каналі “Голосу Європи” в YouTube в визначило, що 16 депутатів Європарламенту співпрацювали з цим каналом.

“Якщо це війна цивілізацій, то я сподіваюся, що цивілізація в Україні програє”, – заявив Марсель де Граафф, голландський ультраправий депутат, з телевізійної студії в приміщенні Європейського парламенту в жовтні минулого року.

Інший ультраправий політик підтримав його.

“Україна повинна стати демілітаризованою буферною зоною”, – стверджував Максиміліан Кра, ультраправий політик з Німеччини, звертаючись до інших чотирьох учасників студії. Дебати були організовані “Голосом Європи” – каналом, який у березні влада Чехії та Бельгії назвала прикриттям для російської пропаганди та дезінформації.

Чеська влада запровадила санкції проти двох керівників “Голосу Європи”, одним з яких є давній друг російського лідера Володимира Путіна, український олігарх Віктор Медведчук.

Огляд POLITICO всіх 50 відео на YouTube-каналі “Голосу Європи” показав, що 16 депутатів Європарламенту співпрацювали з телеканалом – всі вони від ультраправих до крайніх правих. Депутати Європарламенту та політики з урядів країн Центральної та Східної Європи давали відеоінтерв’ю каналу, який має лише 351 підписника на YouTube і лише 60 000 переглядів з літа минулого року.

Однак його охоплення в соціальних мережах X і Facebook було набагато більшим, і його акаунт на X досі працює. У довгому дописі на платформі X її акаунт звинуватив “глобалістські ЗМІ” у “диких спекуляціях та абсурдних звинуваченнях” щодо їхніх російських зв’язків, які, як вона наполягала, були безпідставними.

13 депутатів Європарламенту, з якими вдалося зв’язатися POLITICO, заперечили, що брали або отримували гроші.

З серпня минулого року “Голос Європи” організував чотири дебати та індивідуальні інтерв’ю з наступними депутатами Європарламенту: німецькі депутати Кра і Йоахім Кус, французькі депутати Патрісія Шаньон, Тьєррі Маріані і Ерве Жувен, нідерландський депутат Марсель де Граафф, італійські депутати Маттео Гацціні і Франческа Донато, словацькі депутати Мирослав Радачовський і Мілан Урік, Яак Медісон з Естонії, іспанці Герман Терч та Хорхе Буксаде, хорват Ладіслав Ільчич, датчанин Андерс Вістісен та бельгієць Том Вандендрієсше, згідно з оглядом відеоматеріалів, зробленим виданням POLITICO.

Під час спілкування з інтернет-виданням кілька депутатів відкинули перспективу вступу України до ЄС, поклали відповідальність за початок війни на Україну, говорили про рівень корупції в Україні та труднощі, з якими стикається Україна на фронті, наполягали на термінових мирних переговорах, виступали проти надання Україні більшої кількості зброї, закликали Україну піти на поступки і попереджали, що конфлікт може небезпечно загостритися. Усі ці тези йдуть врозріз зі стандартними тезами ЄС і жорсткою проукраїнською позицією Європейського Союзу.

Більшість депутатів Європарламенту заявили, що не пам’ятають, хто запросив їх на дебати, як з ними зв’язалися або хто брав у них інтерв’ю віч-на-віч у їхніх парламентських офісах.

В останні місяці депутати висловлювали занепокоєння масштабами російського впливу в інституціях ЄС за кілька місяців до червневих виборів до Європарламенту.

“Ризик для майбутніх європейських виборів полягає в тому, що погані гравці, такі як іноземні актори та Росія, намагатимуться влитися в онлайн-простір людей, коли їхня пильність буде ослаблена”, – сказав Джиоре Крейг, старший науковий співробітник з питань цифрової доброчесності Інституту стратегічного діалогу, неурядової організації, що займається питаннями дезінформації.

Після цих викриттів YouTube видалив зі свого сайту десятки відео, знятих у парламенті, як такі, що порушують його політику щодо оманливого контенту. Хоча прем’єр-міністр Бельгії Александр де Кроо стверджував, що члени Європарламенту отримували гроші від організації, немає жодних доказів того, що ці депутати брали гроші за ці виступи.

Поки що лише мюнхенський суд, що спеціалізується на хабарництві та корупції, розпочав попереднє розслідування після того, як з’явилися звинувачення в отриманні хабарів одним з головних кандидатів на виборах від партії “Альтернатива для Німеччини” Петром Бистроном.

Прокремлівська машина дезінформації

Створений у Нідерландах у 2016 році і вже звинувачений у служінні інтересам Росії у 2018 році, “Голос Європи” пішов на перерву, перш ніж знову почав публікувати новини з російськими заголовками у травні 2023 року, а згодом провів ребрендинг і почав виходити на “Х” у червні.

Частим наративом, який просували депутати Європарламенту, був наратив про необхідність термінового проведення мирних переговорів, щоб зупинити кровопролиття як українців, так і росіян.

“Це копіпаст прокремлівської дезінформаційної машини, – сказав Якуб Каленський з Європейського центру передового досвіду з протидії гібридним загрозам. “Це не мир, якщо у нас є російські солдати в Україні”, – додав Каленський.

Депутат Європарламенту де Граафф, який відкинув звинувачення в тому, що йому заплатив “Голос Європи”, сказав під час жовтневих дебатів: “Найкращий спосіб досягти миру – це змусити українців здатися”.

Маріані з французького “Національного об’єднання” звинуватив ЄС у тому, що він спровокував події, які призвели до вторгнення Росії в Україну, підписавши торговельну угоду з Україною десять років тому. “Деякі країни просто хочуть знищити Росію, що, по-перше, неможливо, а по-друге, не в інтересах наших країн”, – сказав Маріані.

Французький депутат Жювен на іншій панельній дискусії стверджував, що чим більше зброї Захід надасть Україні, “тим більше Путін буде змушений штовхатися на Захід”, а Кра запропонував Україні відмовитися від своїх східних територій і що будь-яке уявлення про вступ Києва до ЄС є “просто пропагандою”.

Для трьох панельних дебатів голландський депутат Європарламенту де Граафф попросив використати студію VoxBox, а для четвертого – Кра, за словами двох людей, знайомих із замовленнями, яким було надано анонімність, щоб вони могли вільно говорити про це питання.

Однак не всі депутати Європарламенту займали особливо проросійські позиції. Іспанський ультраправий євродепутат Терч заявив, що Путін повинен зазнати певних “відступів” у будь-яких майбутніх мирних переговорах, і додав, що “дуже легко” зрозуміти, чому країни Центральної та Східної Європи не довіряють російському лідеру. У розмові з POLITICO Терч сказав: “Я, мабуть, найвідоміший антипутініст в іспанській політиці”.

Аналогічно, хорватський депутат Європарламенту Ільчич під час панельних дебатів заявив, що не поділяє цінностей Путіна, а пізніше назвав себе “досить антиросійським”. Депутат Європарламенту від Естонії Яак Медісон розповів POLITICO, що він сказав інтерв’юеру каналу: “Росія – наш ворог, і ми повинні надати зброю Україні”. Вони не намагалися переконати мене, що я помиляюся”, – сказав він.

Чий “Голос”?

Хоча “Голос Європи” позиціонує себе як засіб масової інформації, залишається незрозумілим, хто всі редактори та журналісти, які працюють на нього.

“Я не запитую резюме кожного журналіста, перш ніж погодитися на інтерв’ю”, – сказав Маріані, коли його запитали про те, хто запросив його на дебати.

Шаньон, його ультраправа колега, також сказала, що не може запам’ятати імена всіх журналістів, включаючи того, який мав “сильний акцент” і працював на “Голос Європи”. Однак вона попросила Кріса Томлінсона, модератора, надіслати їй його посвідчення, перш ніж погодитися зустрітися з ним для наступних дебатів.

Томлінсон, який раніше працював журналістом ультраправого американського блогу Breitbart і раніше писав для брюссельського журналу European Conservative, відхилив численні прохання про коментар від POLITICO, обмежившись лише письмовим повідомленням: “Вибачте, я не розумію, що ви стверджуєте”.

Депутат Європарламенту Вандендрісше сказав, що впізнав ім’я “Голосу Європи” у попередньому складі парламенту, до 2019 року, коли він працював прес-секретарем. Він сказав, що зараз він став жертвою дезінформаційної кампанії, стверджуючи, що його просуває російська дезінформаційна кампанія. “Як мене можуть просувати, якщо я дав інтерв’ю, яке набрало кілька сотень переглядів, і це все?” – запитав він.

Йоахім Кус, німецький ультраправий депутат Європарламенту, не назвав ім’я Томлінсона, але сказав, що не знав, що інтерв’ю буде дано для “Голосу Європи”, і сказав, що у нього склалося враження, що воно буде для “Європейського консерватора”. Кус наймає дружину де Граафа Габріель Попкен в Європарламенті в якості асистента, що він описав як “не є чимось незвичайним”.

“Я не знаю, хто такий “Голос Європи”, – сказав словацький депутат Європарламенту Радачовський, який дав індивідуальне інтерв’ю із закликом до миру, коли йому виставили двері в Брюсселі. Коли його запитали, за яких умов має настати мир, Радачовський відповів, що він працює для загального блага всього людства, і пішов геть.

Депутат Європарламенту Урік написав в електронному листі, що це не його роль – з’ясовувати, хто з ним розмовляв: “Мій обов’язок, як частини політичної роботи, полягає в тому, щоб відповідати на відповідні питання громадськості, а не питати, хто їх ставить”.

Інший учасник тих дебатів у жовтні минулого року, консультант Анрі Малосс, підняв “мирний план” для України з трьох пунктів, який, за його словами, був дітищем Медведчука, на якого Чеська Республіка наклала санкції за підтримку “Голосу Європи”.

Коли його запитали, чому він підняв питання про мирний план Медведчука для України під час одних з дебатів, Малосс відповів: “Журналіст сказав мені, що це мирний план для України, який, очевидно, був розроблений Медведчуком: “Журналіст сказав мені, що він підготував мирний план, тому я думаю, що це щось цікаве”. “Я не давав жодної оцінки цьому плану, я просто згадав про нього”, – сказав він. Він також не зміг пригадати, хто були журналісти, окрім “молодого чоловіка і молодої жінки”.

Малосс, який є власником юридичної особи, що займається бізнес-консалтингом у Франції, також сказав, що він все ще перебуває в чорному списку Росії – інформацію, яку POLITICO не змогло підтвердити.

Згідно із заявою чеських спецслужб, “контент “Голосу Європи” контролювався і фінансувався безпосередньо Російською Федерацією. Гроші з Москви також використовувалися для оплати певних політичних представників для поширення російської пропаганди… Однією з цілей була спроба вплинути на вибори до Європейського парламенту”.

Експерт з дезінформації Каленський сказав, що кумулятивний вплив дезінформаційних кампаній робить їх небезпечними з часом, порівнявши його з ерозією каменю: “Якби це була лише одна крапля, що впала один раз, це не мало б ніякого значення, але кумулятивний ефект багатьох крапель, що падають протягом багатьох років, робить дірку в камені”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube