Чутки про принцесу Кейт поширювала Росія. Як і фейки про Макрона


22:0228.03.2024

Британські безпекові експерти вважають, що Росія причетна до поширення чуток про стан принцеси Уельської Кейт Міддлтон.

За кілька днів до появи відеозвернення Кейт, у якому вона розповіла про рак, інтернет заповнили чутки про її здоров’я, що посилило емоційний тиск на принцесу та її чоловіка принца Вільяма, пише ВВС.

Експерти, які проаналізували соцмережі, виявили “характерні ознаки скоординованої кампанії з поширення фейків” про принцесу.

Дослідники кажуть, що це узгоджується з попередніми моделями роботи російської дезінформаційної групи.

Акаунти, які вкидали в інфопростір чутки про Кейт, також поширювали контент проти підтримки України з боку Франції.

За словами експертів, ця конкретна мережа має вагомий “послужний список”, приділяючи особливу увагу ослабленню підтримки України після масштабного нападу на неї Росії.

Prince William and Catherine
Підпис до фото. Чутки про здоров’я Кейт посилили емоційний тиск на принцесу та її чоловіка Вільяма

Останнім часом гештеги про британську королівську родину в соцмережах тиражували мільярди разів, розповів директор Інституту інновацій у галузі безпеки, злочинності та розвідки при Кардіффському університеті Мартін Іннес.

Він стверджує, що до цього причетна російська дезінформаційна група, пов’язана з людьми, що потрапили під американські санкції за поширення фейкових новин.

“Їхні повідомлення про Кейт, схоже, пов’язані з кампаніями з підриву репутації Франції, пропагандою “чесних виборів” у Росії та паплюженням України”, – каже професор Іннес.

Він зазначає, що підхід цієї групи полягає в тому, щоб роздмухувати сумніви, які вже існують в соцмережах. За його словами, це ефективніше, ніж створювати фейки з нуля.

Дезінформатори беруть популярні заяви і вносять більше плутанини й хаосу.

Так їх складніше простежити, оскільки такі фейки поширюють не лише організовані групи, але й звичайні люди, які гоняться за кліками.

Команда Університету Кардіффа виявила надзвичайні сплески й одночасний обмін повідомленнями про Кейт у соцмережах, що, на їхню думку, свідчить про роботу мережі фейкових акаунтів.

Social media
Підпис до фото. Дослідники виявили безліч нових облікових записів, що публікували однакові повідомлення про Кейт і Вільяма. Автор цього допису запитує: “Чому ці великі медіаканали хочуть змусити нас повірити у те, що це Кейт і Вільям? Хоча, як ми бачимо, це не Кейт і не Вільям…”

За словами професора Іннеса, багато акаунтів, що поширюють теорії змови про Кейт Міддлтон, створили цього місяця. Усі вони публікували однакові фрази, наприклад: “Чому ці великі медіаканали хочуть змусити нас повірити у те, що це Кейт і Вільям?”

Це, зокрема, сталося 19 березня, наступного дня після того, як з’явилося відео, на якому Кейт і Вільям виходять з продуктового магазину біля свого будинку у Віндзорі.

Одну зі схожих фраз опублікували 365 різних облікових записів у мережі Х. Крім того, у TikTok з’явилися акаунти, які не випускали нічого, крім чуток про Кейт.

Zelensky and Macron
Підпис до фото. Французькі спецслужби пов’язують онлайн-атаки на французького президента Макрона з його підтримкою України

Дослідники з Кардіффа посилаються на збіги з пов’язаним з Росією англомовним сайтом фейкових новин з логотипом “перевірені факти”, який містить потік огидних і дивних історій про принцесу Кейт.

Однак Кейт – не єдиний член королівської родини, що потрапив в об’єктив дезінформаторів.

Минулого тижня мережею ширилась новина про смерть короля Чарльза ІІІ. А британським посольствам в Росії й Україні довелося її спростовувати, пояснивши, що це – фейк.

Відстежити відповідальних за такі підривні дії – важко, кажуть експерти. Адже воду можуть каламутити окремі люди, групи та закордонні гравці, що коментують одну й ту саму тему в соцмережах.

Fake news warning
Підпис до фото. Посольству Британії в Москві довелося опублікувати попередження про фейкові новини

Однією з зачіпок, що привели експертів до висновку про причетність до цього Росії, стало відео російського походження, яке часто з’являлося в соцмережах і стосувалося Кейт. Це відео раніше ідентифікували з певною дезінформаційною групою.

Ця ж група брала участь у дестабілізаційних інтернет-кампаніях у Франції, каже професор Іннес.

Дослідники під його керівництвом виявили так звані ботоферми, які, як вважають, розміщені у Пакистані й займаються поширенням фейків на замовлення Росії.

Останнім часом багато негативних чуток також шириться про президента Франції Еммануеля Макрона, який займає дедалі жорсткішу позицію щодо російсько-української війни й виступає за посилення підтримки України.

З відповідним попередженням виступило французьке державне агентство боротьби з дезінформацією Viginum. Його експерти також заявили про зв’язок сайтів і акаунтів, що розповсюджують фейки, з Росією.

Британська королівська родина, включно з принцом Вільямом, також відкрито виступає за підтримку України.

The Princess of Wales sits on a bench
Підпис до фото. Принцеса Уельська записала відеозвернення, в якому розповіла про рак

Експерт з дезінформації з Королівського коледжу Лондона Йон Рузенбік каже, що російські дезінформаційні групи можуть робити фейки з чого завгодно, аби посилити соціальну напруженість.

Мета цих операцій — підірвати довіру суспільства до всього, посіяти розбрат, посилюючи й підігріваючи вже існуючі теорії змови, пояснюють експерти.

Дослідниця екстремізму і теорій змови в Оксфордському інституті інтернету Анна Джордж зазначає, що характерна риса російської дезінформації — не дбати про наратив – аби тільки він поширював сумніви, що реально, а що ні. “Вони хочуть посіяти плутанину в тому, чому люди можуть довіряти”, – вказує вона.

Чутки про британську королівську родину ширились з надзвичайною швидкістю, розповіла Анна Джордж. Вони ставали мейнстримом швидше, ніж більшість теорій змови, показуючи, як будь-який зовнішній вплив збільшує рівень суспільної зацікавленості.

Версії про здоров’я Кейт, що з’явилися в соцмережах, посилили емоційний тиск на принцесу та її чоловіка Вільяма.

22 березня Кейт Міддлтон повідомила, що в неї діагностували рак і вона на ранній стадії лікування.

Після появи відео настрій в мережі, схоже, змінився.

І хоча затяті прихильники теорії змови продовжують ділитися бездоказовими заявами, багато користувачів соцмереж визнали реальну шкоду, заподіяну тим, хто опинився в центрі такого безумства.

А британське міністерство науки, інновацій та технологій заявило, що “боротиметься з дезінформацією, якщо вона становить загрозу для британської демократії”.

Нагадаємо, Драма в королівській родині – у принцеси Уельської рак. Як реагує король Чарльз і світ (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube