США ввели санкції проти росіян за створення сайтів, що імітували урядові організації й законні медіа Європи


09:4721.03.2024

Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США запровадило санкції проти двох фізичних осіб та двох організацій за послуги дезінформації та зловмисного впливу для уряду Російської Федерації, включаючи спроби видати себе за законні медіа.

Про це повідомив Мінфін США, передає Голос Америки.

Під санкції потрапили Ілля Гамбашидзе, засновник московського Агентства соціального проєктування (АСП), та Микола Тупікін, генеральний директор і теперішній власник російської Групи компаній “Структура”. Їх звинувачують у тривалій кампанії зловмисного впливу за межами Росії, яку вони здійснювали за вказівкою адміністрації президента Росії.

Зокрема, згідно з пресрелізом, АСП і “Структура” відповідали за надання російському уряду низки послуг, включаючи створення вебсайтів, які імітували урядові організації й законні медіа в Європі.

“Ми прагнемо викрити масштабні російські кампанії обману, керовані урядом, які спрямовані на введення виборців в оману та підрив довіри до демократичних інститутів у Сполучених Штатах і в усьому світі”, — заявив з цього приводу заступник міністра фінансів США з питань тероризму та фінансової розвідки Браян Нельсон.

Він додав: “Сполучені Штати разом із нашими союзниками та партнерами залишаються непохитними у захисті наших демократичних принципів і довіри до наших виборів”.

За даними американської влади, у 2022 році Тупікін і Гамбашидзе через свої компанії та на замовлення російського уряду створили розгалужену мережу з понад 60 вебсайтів, які видавали себе за легітимні новинні організації, а також використовували оманливі облікові записи в соціальних мережах для поширення контенту цих фейкових сайтів.

Фальшиві сайти ретельно імітували зовнішній вигляд справжніх інтернет-представництв новинних організацій і використовували вбудовані зображення та мали посилання на законні сайти, а також використовували сторінки прийняття файлів cookie імітованих вебсайтів.

Міністерство фінансів зауважує у пресрелізі, що Росія використовує низку інструментів з метою підриву інтересів США та союзників і партнерів, включно в Латинській Америці, на Близькому Сході та в Європі. Серед цих інструментів – кампанії зловмисного впливу та незаконна кібердіяльність, в яких Росія регулярно використовує свої розвідувальні служби й довірених осіб.

“Російські суб’єкти впливу дедалі більше адаптують свої методи, щоб приховати свою причетність, розвинувши величезну екосистему російських підставних сайтів, персон і організацій, які створюють фальшивий вигляд незалежних джерел новин”, – вказано в пресрелізі.

Внаслідок санкцій все майно та інтереси підсанкційних осіб у США або у володінні чи під контролем американських осіб, буде заблоковано.

Нагадаємо також: Реєстр спонсорів війни від НАЗК закриють – він дратує партнерів



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube