З Латвії втік засуджений російський шпигун. І вже не перший


07:3318.03.2024

57-річний підприємець Валентин Фролов, визнаний винним у шпигунстві на користь Росії, залишив Латвію і, ймовірно, був оголошений у розшук. Це не єдиний випадок, коли порівняно м’які вироки латвійських судів дозволяли засудженим втекти з країни.

Про це пише Delfi, передає Інше ТВ.

Фролов був завербований Державним розвідувальним управлінням (ДРУ) у 1991 році, коли він служив у спецпідрозділі радянської армії. Він збирав інформацію про прибуття та розміщення сил НАТО в країнах Балтії, аеропортах, що використовуються для військової логістики, об’єктах стратегічного значення, розвитку обороноздатності Латвії, а також актуальних внутрішньополітичних процесах.

21 жовтня 2021 року Фролова було затримано, визнано винним у шпигунстві та засуджено до п’яти років позбавлення волі. У травні 2022 року суддя Бірута Хоруна ухвалила рішення звільнити Фролова під заставу 30 000 євро. Він визнав свою провину і опублікував відкритий лист, в якому стверджував, що поніс “справедливе і заслужене покарання”, а скоєний ним злочин “не заслуговує на жодне виправдання”. У період, доки він перебував у в’язниці, Фролов дізнався, що російські збройні сили напали на Україну, і зазнав “величезного почуття сорому”.

У жовтні 2023 року Фролову пом’якшили покарання до чотирьох років ув’язнення. Однак зараз, за даними передачі Nekā Personīgā телеканалу TV3, він втік із Латвії. За неофіційною інформацією – до Росії.

Це не перший випадок, коли засуджені за шпигунство отримують можливість тікати з Латвії. У лютому 2020 року Служба Держбезпеки (СДБ) затримала підприємця та публіциста Сергія Васильєва. Судячи з опублікованого цього тижня річного звіту СДБ, Васильєв за завданням Федеральної Служби безпеки Росії (ФСБ) намагався завербувати якусь посадову особу. Суд першої інстанції звільнив Васильєва з-під варти, і він скористався моментом, щоб виїхати з Латвії. 5 вересня 2023 р. Васильєв був заочно засуджений до трьох років в’язниці. Передбачається, що зараз він є одним із лідерів “Антифашистів Прибалтики”. Цей телеграм канал закликає передплатників ділитися потенційно чутливою інформацією про Латвію.

TV3 зазначає, що справи інших учасників групи “Антифашисти Прибалтики” перебувають у прокуратурі та будуть передані до суду. У списку фігурують Вікторія Матуле (перебуває в Росії), Роман Самуль (у Білорусі), а також Тетяна Андрієць, Олександр Жгун та Станіслав Букайн. Останніх трьох було затримано, але наприкінці 2023 року випущено на волю. Таксист Сергій Сидоров, який регулярно повідомляв контакти в Росії про пересування армії та військової техніки в Латвії, також було звільнено незадовго до Нового року.

Генеральний прокурор Юріс Стуканс заявив, що раніше суди “не до кінця усвідомлювали ризики для держави” і формально підходили до визначення покарання або внесення застави. “Цього року, на мою думку, вже немає жодного такого випадку. У всіх нових справах застосовано позбавлення волі. З суддями зустрілися представники служб держбезпеки, які поділилися інформацією про геополітичну ситуацію”, – заявив він. За словами Стуканса, раніше судді не приділяли таких справ достатньої уваги.

Міністр внутрішніх справ Ріхард Козловскіс визнав, що окремі особи отримали змогу уникнути покарання. “Зрозуміло, що ми не можемо давати вказівки судам. Але це викликає певне подив”, – зазначив він.

Голова Верховного суду Айгарс Струпіш при цьому заявив передачі, що не бачить у діях суддів серйозних порушень. Суди, за його словами, приймають рішення про запобіжний захід на підставі ретельної перевірки обставин справи, доказів та обґрунтованості звинувачення. “Зараз суди повною мірою працюють відповідно до закріплених у Сатверсмі та міжнародних актів стандартів”, – заявив він.

Як повідомляло Інше ТВ, Гонконг опублікував законопроєкт про нацбезпеку з довічним ув’язненням за державну зраду



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube