Європарламент ухвалив план щодо декарбонізації систем опалення нових будівель


18:1317.03.2024

Депутати Європарламенту більшістю голосом ухвалили узгоджений із Єврорадою план, який допоможе знизити енергоспоживання та викиди парникових газів у будівельному секторі.

Про це пише Delfi з посиланням на коментар прессекретаря Європарламенту в Латвії Яніса Крастінша, передає Інше ТВ.

За директиву проголосували 370 європарламентарією, проти – 199 депутатів ЄП, утрималися 46 депутатів. Щоб директива набула чинності, необхідне офіційне схвалення Ради ЄС.

Метою перегляду директиви щодо енергоефективності будівель є значне скорочення викидів парникових газів та енергоспоживання у будівельному секторі ЄС до 2030 року, щоб зробити цей сектор кліматично нейтральним до 2050 року. Ці правила також повинні допомогти відремонтувати будинки з найгіршими енергетичними показниками.

Передбачається, що з 2030 року в ЄС нові будівлі будуть без викидів. А план для нових будівель, які використовуватимуть для держустанов, почне діяти на два роки раніше – вже з 2028 року.

У житлових будинках доведеться застосовувати заходи, які забезпечать зниження середнього енергоспоживання не менше ніж на 16% до 2030 року та не менш ніж на 20-22% – до 2035 року.

Нова директива Європарламенту передбачає, що до 2030 року країнам ЄС доведеться відремонтувати 16% будівель, які не призначені для проживання та мають найнижчі показники енергоефективності. До 2033 року 26% таких будівель слід реконструювати.

У громадських будинках та будинках, не призначених для проживання, залежно від їх розмірів до 2030 року доведеться поступово впроваджувати технології сонячної енергетики. У разі житлових будинків ця вимога поширюватиметься лише на новобудови. Винятком є випадки, коли такі заходи є технічно неможливими або економічно неефективними.

Тепер країнам ЄС треба вжити заходів щодо декарбонізації систем опалення та поетапної відмови від викопного палива для опалення та охолодження будівель. Цей процес має бути завершено до 2040 року.

Субсидування деяких опалювальних котлів, що працюють на паливі, буде заборонено з 2025 року. Але буде дозволено фінансово стимулювати встановлення гібридних систем, наприклад, якщо система опалення також використовуватиме сонячну теплову енергію або тепловий насос.

Сільськогосподарські будівлі та будівлі, визнані пам’ятниками культури, будуть звільнені від нових правил. Країни ЄС зможуть звільнити від податку також будівлі, що охороняються як архітектурні чи історичні цінності, тимчасові споруди, а також церкви та культові споруди.

За оцінками Єврокомісії, в ЄС будівлі споживають 40% усієї енергії та виробляють 36% викидів парникових газів.

15 грудня 2021 року ЄК прийняла пропозицію щодо перегляду Директиви про енергоефективність будівель, яка є частиною законодавчого пакету “Зеленого курсу”. У новому європейському кліматичному акті визначено обов’язкові кліматичні цілі ЄС на 2030 та 2050 роки.

Як повідомляло Інше ТВ, Затверджено Стратегію термомодернізації будівель України до 2050 року



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube