Путін перед виборами знову згадав про ядерку за пазухою


12:1913.03.2024

У середу президент Володимир Путін попередив Захід, що Росія технічно готова до ядерної війни, і що якщо США відправлять війська в Україну, це буде розглядатися як значна ескалація конфлікту.

Про це пише Reuters.

Путін, виступаючи за кілька днів до виборів 15-17 березня, які, безсумнівно, дадуть йому ще шість років при владі, сказав, що із сценарієм ядерної війни не “поспішає”, і він не бачить необхідності у застосуванні ядерної зброї в Україні.

“З військово-технічної точки зору ми, звичайно, готові”, – сказав 71-річний Путін в інтерв’ю телеканалу “Россия-1” та інформаційному агентству РІА у відповідь на запитання, чи дійсно країна готова до ядерної війни.

Путін сказав, що США розуміють, що якщо вони розмістять американські війська на російській території – або в Україні – Росія розцінить це як інтервенцію.

“(У США) достатньо фахівців у галузі російсько-американських відносин і в галузі стратегічного стримування”, – сказав Путін, який приймає остаточні рішення в найбільшій ядерній державі світу.

“Тому я не думаю, що тут все йде до цього (ядерної конфронтації), але ми до цього готові”.
Ядерне попередження Путіна пролунало разом з черговою пропозицією про переговори щодо України в рамках нової демаркації європейської безпеки після холодної війни. США заявляють, що Путін не готовий до серйозних переговорів щодо України.

Війна в Україні спричинила найглибшу кризу у відносинах Росії із Заходом з часів Карибської кризи 1962 року, і Путін кілька разів попереджав, що Захід ризикує спровокувати ядерну війну, якщо відправить війська воювати в Україну.

Путін відправив десятки тисяч військових в Україну в лютому 2022 року, спровокувавши повномасштабну війну після восьми років конфлікту на сході України між українськими силами з одного боку і проросійськими українцями та російськими маріонетками з іншого.

У рік виборів у США Захід намагається вирішити, як підтримати Київ у протистоянні з Росією, яка зараз контролює майже п’яту частину української території і переозброюється набагато швидше, ніж Захід і Україна.

Київ заявляє, що захищається від загарбницької війни в імперському стилі, покликаної стерти його національну ідентичність. Росія заявляє, що території, які вона контролює в Україні, тепер є російськими.
Путін надіслав США серію публічних ядерних попереджень, спрямованих на те, щоб перешкодити більшому втручанню в ситуацію в Україні – крок, який, за словами Кремля, означатиме сповзання до світової війни.
Вашингтон заявляє, що не бачить серйозних змін у ядерній політиці Росії, але публічні ядерні попередження Путіна, які йдуть врозріз з надзвичайною обережністю радянського керівництва щодо подібних висловлювань, посіяли занепокоєння у Вашингтоні.

Путін повторив, що застосування ядерної зброї прописано в ядерній доктрині Кремля, яка визначає умови, за яких він застосує таку зброю: в широкому сенсі це відповідь на напад із застосуванням ядерної або іншої зброї масового знищення, або застосування звичайної зброї проти Росії, “коли саме існування держави буде поставлено під загрозу”.
“Зброя існує для того, щоб її застосовувати”, – сказав Путін. “У нас є свої принципи”.

Путін заявив, що Росія готова до серйозних переговорів щодо України.
“Росія готова до переговорів по Україні, але вони повинні базуватися на реальності, а не на бажаннях після вживання психотропних препаратів”, – сказав Путін.
Минулого місяця агентство Reuters повідомило, що пропозиція Путіна про припинення вогню в Україні для заморожування війни була відкинута США після контактів між посередниками.
Директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс попередив на початку цього тижня, що якщо Захід не надасть належної підтримки Україні, Київ втратить більше території на користь Росії, що підбадьорить президента Китаю Сі Цзіньпіна.

Бернс, колишній посол США в Росії, заявив у Сенатському комітеті з питань розвідки, що в інтересах США підтримати Україну, щоб дати їй змогу зайняти сильнішу позицію перед переговорами.
Путін заявив, що він нікому не довіряє, і Росія потребуватиме письмових гарантій безпеки у разі врегулювання.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube