Нетаньяху ігнорує застереження Байдена і обіцяє увійти в прикордонний з Єгиптом Рафах і не тільки


13:0711.03.2024

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що має намір продовжити вторгнення в місто Рафах на південному кордоні сектора Газа всупереч президенту США Джо Байдену, який попередив, що такий наступ буде “червоною лінією”.

Про це пише Politico

На тлі ознак зростаючого розчарування Нетаньяху президент США заявив в суботу в інтерв’ю MSNBC, що він виступає проти ескалації конфлікту в Рафах і що він не може змиритися з тим, що “ще 30 000 палестинців загинуть”.

Гуманітарні організації попередили, що атака на Рафах на кордоні з Єгиптом, який зараз є притулком для близько половини 2,3-мільйонного населення Гази, призведе до масових жертв серед цивільного населення. Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що це буде “гуманітарною катастрофою”.

На запитання в неділю, чи увійдуть ізраїльські війська в Рафах, Нетаньяху відповів: “Ми підемо туди. Ми не збираємося відступати. Ви знаєте, у мене є червона лінія. Ви знаєте, що таке червона лінія, щоб 7 жовтня не повторилося. Ніколи не повторилося”. Прем’єр-міністр мав на увазі кривавий рейд ХАМАСу, в результаті якого загинуло понад 1160 людей в Ізраїлі і який спровокував війну.

Не називаючи їхніх імен, Нетаньяху заявив, що має мовчазну підтримку кількох арабських лідерів у продовженні наступу на ХАМАС.

“Вони це розуміють і навіть мовчки з цим погоджуються”, – сказав він в інтерв’ю Акселю Шпрінгеру, материнській компанії POLITICO. “Вони розуміють, що ХАМАС є частиною іранської осі терору”.

Боротьба закінчиться протягом “двох місяців”

Міжнародний тиск на Ізраїль зростає, щоб змусити його погодитися на припинення вогню.

Точні цифри втрат оскаржуються, а підконтрольне ХАМАС міністерство охорони здоров’я Гази заявляє, що кількість жертв серед цивільного населення перевищує 30 000 осіб. Організації ООН також попередили про неминучий голод, і вже зафіксовані перші смерті від голоду, що спонукало ЄС відкрити морський коридор для доставки допомоги з Кіпру. Ізраїльську владу критикували за блокування доставки гуманітарної допомоги суходолом, але в інтерв’ю Нетаньяху заявив, що морський конвой був його ідеєю, і заперечив, що люди голодують.

Він також спрогнозував, що бойові дії можуть закінчитися вже за місяць.

“Ми знищили три чверті бойових терористичних батальйонів Хамасу. І ми близькі до завершення останньої частини бойових дій”, – сказав ізраїльський лідер. Бойові дії “не займуть більше двох місяців”.

“Можливо, шість тижнів, можливо, чотири”, – додав він.

Нетаньяху також навів власні підрахунки загиблих. За його словами, було вбито близько 13 000 палестинських бійців, в той час як рівень смертності серед цивільного населення оцінюється в 1-1,5 на кожного бійця. Таким чином, загальна кількість загиблих – бійців і цивільних – становить понад 26 000.

Він також відкинув ідею припинення вогню на час священного для мусульман місяця Рамадан, заявивши, що хоча він “хотів би побачити ще одне звільнення заручників”, він не бачить “прориву в переговорах … Без звільнення не буде паузи в бойових діях”.

Ніякого рішення про дві держави

Прем’єр-міністр Ізраїлю також подвоїв свою позицію щодо неприйняття можливості створення палестинської держави – теми, яка протиставляє Ізраїль більшості країн світу.

“Позиції, які я відстоюю, підтримуються переважною більшістю ізраїльтян, які скажуть вам після 7 жовтня: “Ми не хочемо бачити палестинську державу”, – сказав він.

Нетаньяху також прямо відповів на критику з боку Байдена, який заявив, що ізраїльський лідер “більше шкодить Ізраїлю, ніж допомагає йому”.

Нетаньяху відповів, що хоча він не знає, “що саме мав на увазі президент”, якщо Байден говорив, що він суперечить бажанням або інтересам Ізраїлю, то він “помиляється в обох випадках”.

“[Ізраїльський народ] також підтримує мою позицію, яка полягає в тому, що ми повинні рішуче відкинути спробу проштовхнути нам в горлянку палестинську державу. Це те, з чим вони згодні”, – сказав Нетаньяху.

На питання про те, що європейці вважають, що не може бути миру без рішення про дві держави, Нетаньяху відповів: “Вони так і скажуть: “Так, вони так кажуть. Але вони не розуміють, що причина відсутності миру не в тому, що палестинці не мають держави. Це тому, що євреї мають державу. І насправді, палестинці не змусили себе визнати і прийняти єврейську державу”.

Навіть у випадку того, що він назвав зміною палестинського “лідерства” і “культури”, Нетаньяху все одно наполягав на тому, що Ізраїль повинен мати повний контроль над усією арабською територією на захід від річки Йордан.

Проте ізраїльський лідер був обережним у своїй критиці американського колеги, і ще більш обережним, коли його запитали, чи віддав би він перевагу кандидату від республіканців Дональду Трампу. “Останнє, що я хочу зробити, це вийти на американську політичну арену”, – сказав він.

Для Байдена стає все більш важливим не відштовхнути ліве крило Демократичної партії напередодні виборів у США в листопаді. У той же час, опитування показують, що Ізраїль продовжує користуватися широкою підтримкою серед американських виборців.

Нетаньяху, тим часом, бачить, що його внутрішній рейтинг підірваний атаками ХАМАС 7 жовтня, і йому доводиться заспокоювати власний електорат, навіть незважаючи на те, що США продовжують надавати Ізраїлю ключову військову і дипломатичну підтримку.

Відповідаючи на дражливе питання про те, чи потрібно Ізраїлю розширювати свою кампанію по боротьбі з “Хезболлою” на півдні Лівану, він залишив відкритою перспективу військової операції з метою сприяння поверненню людей, які залишили свої будинки на півночі Ізраїлю через страх перед транскордонними нападами шиїтської воєнізованої групи.

“Вони покинули свої домівки через страх, що Хезболла вчинить масові вбивства на північному кордоні з Ліваном, які ХАМАС вчинив на кордоні з Газою. Тому ми зробимо все можливе, щоб відновити для них безпеку і повернути їх додому… Якщо нам доведеться зробити це військовим шляхом, ми це зробимо. Якщо є дипломатичний спосіб досягти цього – добре. Але, зрештою, ми це зробимо”.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube