Суд в Іллінойсі виключив участь Трампа у праймеріз у цьому штаті


08:3129.02.2024

Несподівано суддя штату Іллінойс виключив колишнього президента Дональда Трампа з виборчих бюлетенів штату на підставі так званої “заборони бунтівників”, передбаченої 14-ю поправкою до Конституції.

Але рішення призупинено, що дає Трампу короткий період часу для подачі апеляції, повідомляє CNN.

Несподіване рішення, ухвалене в середу, з’явилося в той час, коли аналогічний антитрампівський позов з Колорадо перебуває на розгляді у Верховному суді США, який, як очікується, відхилить аргументи про те, що Трампу заборонено обіймати посаду президента.

Окружний суддя округу Кук Трейсі Портер значною мірою покладалася на попередній висновок Верховного суду Колорадо, назвавши аргументацію штату Колорадо “переконливою”.

“Суд також усвідомлює масштаби цього рішення і його вплив на майбутні первинні вибори в Іллінойсі”, – написала Портер. “Виборча рада штату Іллінойс повинна вилучити Дональда Трампа з бюлетеня на загальних первинних виборах 19 березня 2024 року”.

Суддя викреслила Трампа з виборчого бюлетеня в Іллінойсі через місяць після того, як антитрампівський протест був відхилений виборчою комісією штату Іллінойс.

Виборча комісія штату попросила суд розглянути це питання, дійшов висновку, що Трампа слід виключити з виборчого бюлетеня, оскільки він брав участь у повстанні 6 січня 2021 року. Але постановила, що тільки суд, а не комісія, має повноваження виконувати це.

Іллінойс став третім штатом, де Трампа викреслили з виборчих бюлетенів, після Колорадо і Мейну. Але ці рішення були призупинені в очікуванні апеляції у справі Колорадо до Верховного суду США.

Оскарження в Іллінойсі було подано групою виборців у координації з Free Speech For People, групою правового захисту, яка раніше намагалася, але не змогла, виключити Трампа з виборчих бюлетенів у Мічигані, Міннесоті та Орегоні.

На слуханнях наприкінці січня Портер наполягала на тому, щоб адвокати Трампа пояснили різницю між “бунтом” і “повстанням”, а також на тому, чи повинен Трамп спочатку бути засуджений за злочин, перш ніж йому буде заборонено обіймати посаду.

“Чи важливо розуміти, чому цей натовп людей зібрався разом і що вони насправді намагалися зробити?” запитала Портер у адвокатів Трампа, маючи на увазі повстання 6 січня 2021 року.

Адвокат Трампа Ніколас Нельсон назвав події 6 січня “політичним бунтом”, порівнявши його з розлюченим натовпом, а не з групою, яка переслідує певні законні цілі.

“Йшлося про один урядовий акт, і немає жодних ознак того, що учасники заворушень мали якийсь план, – сказав Нельсон. “Вони були просто розлючені”.

Закон штату Іллінойс вимагає від кандидатів підтвердити, що вони “кваліфіковані” для посади, на яку претендують, що Трамп і зробив, коли подав заявку на участь у праймеріз Республіканської партії штату. Портер запитала іншого адвоката Трампа, Адама Меррілла, чи повинен Трамп бути попередньо засуджений за заколот, щоб його заява була неправдивою.

“Нам було б набагато складніше, якби це сталося, – відповів Меррілл. “Тут у вас цього немає”.

Раніше Портер відхилила прохання Трампа призупинити розгляд справи, поки Верховний суд США не винесе рішення щодо аналогічного оскарження в Колорадо, яке не дозволило йому взяти участь у виборах у цьому штаті.

Нагадаємо, Байден і Трамп перемогли на  праймеріз у штаті Мічиган



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube