Вірменія та Азербайджан розпочали у Берліні мирні переговори


09:4729.02.2024

Вірменія та Азербайджан розпочали мирні переговори у Берліні на запрошення уряду ФРН.

У середу, 28 лютого, міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок прийняла глав зовнішньополітичних відомств обох країн Арарата Мірзояна і Джейхуна Байрамова в рамках зусиль щодо вирішення конфлікту навколо Нагірного Карабаху, який триває кілька десятиліть.

Про це пише Delfi, передає Інше ТВ.

Наразі з’явилася можливість встановлення міцного світу в регіоні, заявила Бербок. За її словами, обидві сторони вже зробили сміливі кроки, щоб залишити минуле позаду.

“Я аплодую вам і вашим урядам за сміливість, яку ви виявляєте для досягнення цієї мети”, – заявила вона вірменському та азербайджанському колегам.

Відкриваючи дводенні переговори, Бербок наголосила, що для просування вперед необхідні “справжня відданість і рішучість”, а досягнення згоди між двома кавказькими державами матиме “позитивний ефект за межами обох країн” і “відкриє шлях до кращого майбутнього та процвітання на Південному Кавказі”.

Глава МЗС Німеччини також зазначила, що переговори в Берліні мають продовжити розпочаті два тижні тому у Мюнхені “продуктивні дискусії”. Вона також зазначила, що Берлін хоче запропонувати “відповідну платформу для прогресу” у переговорах. “Німеччина докладає зусиль, щоб невирішені питання між Вірменією та Азербайджаном вирішувалися мирним шляхом і без застосування сили,  -заявили в МЗС ФРН перед початком переговорів. — Для цього важливо, щоб мирні переговори двох країн завершилися якнайшвидше”.

Домовленість про мирні переговори в Берліні було досягнуто на зустрічі канцлера ФРН Олафа Шольца, прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна та президента Азербайджану Ільхама Алієва у рамках Мюнхенської конференції з безпеки у середині лютого. За її підсумками, Шольц повідомив, що Єреван і Баку готові залагодити свої розбіжності без застосування насильства. Він привітав готовність обох сторін шукати вирішення існуючих розбіжностей та відкритих питань “виключно мирним шляхом та без застосування насильства”.

Конфлікт навколо Нагірного Карабаху

Нагірний Карабах – район Азербайджану, який донедавна був населений переважно етнічними вірменами. 2 вересня 1991 року в межах Нагірно-Карабахської автономної області та частини прилеглих до неї територій Азербайджанської РСР було проголошено “Нагірно-Карабахську республіку” (Арцах). Її не визнала жодна країна – член ООН. З того часу конфлікт навколо Нагірного Карабаху не припинявся. Неодноразово він переходив у збройні зіткнення та повномасштабні бойові дії (1992-1994 та 2020 роки).

Азербайджан 19 вересня 2023 року оголосив про проведення у Нагірному Карабаху “антитерористичних заходів локального характеру” з метою відновлення конституційного ладу. Вже наступного дня було досягнуто домовленості про припинення вогню. Однією з її умов було роззброєння армії Нагірного Карабаху та виведення вірменських військових з невизнаної республіки. Внаслідок військової операції Баку в Нагірному Карабаху регіон залишило майже все його вірменське населення.

У грудні 2023 року Вірменія та Азербайджан підтвердили “намір укласти мирний договір, що ґрунтується на повазі принципів суверенітету та територіальної цілісності”. 1 січня 2024 року “Нагірно-Карабахська республіка” офіційно припинила своє існування. Незважаючи на політичну волю до врегулювання конфлікту, ситуація залишається напруженою. Зокрема, чергове загострення відбулося в середині лютого, коли Баку заявив про обстріли з вірменської сторони, а Єреван — про атаку вірменського посту та обстріли, внаслідок яких було вбито четверо вірменських військовослужбовців.

Як повідомляло Інше ТВ, місяць тому Вірменія запропонувала укласти договір про ненапад з Азербайджаном.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube