Трамп виграв праймеріз республіканців у Південній Кароліні


07:3725.02.2024

Дональд Трамп виграв праймеріз республіканців у Південній Кароліні в суботу, легко перемігши колишнього посла ООН Ніккі Гейлі в її рідному штаті і ще більше зміцнивши свій шлях до третьої поспіль номінації від Республіканської партії.

Про це повідомило агентство Asociated Press.

Наразі Трамп переміг у всіх змаганнях, які мали значення для республіканських делегатів, додавши до попередніх перемог в Айові, Нью-Гемпширі, Неваді та на Віргінських островах США. Гейлі стикається зі зростаючим тиском щодо виходу з перегонів, але каже, що нікуди не збирається йти, незважаючи на втрату штату, де вона була губернатором з 2011 по 2017 рік.

Реванш між Трампом і президентом Джо Байденом у 2020 році стає все більш неминучим. Гейлі пообіцяла залишитися в гонці принаймні до праймеріз 5 березня, відомих як “Супервівторок”, але не змогла імпульс Трампа в її рідному штаті, незважаючи на те, що провела набагато більше агітаційних заходів і стверджувала, що звинувачення проти Трампа завадять йому в боротьбі з Байденом.

У штаб-квартирі Гейлі в суботу ввечері прихильники розмахували її плакатами перед великим проекційним екраном, на якому демонструвалася промова Трампа, закриваючи її від сторонніх очей. Це, звичайно, не зробило поразку менш нищівною.

Приблизно через годину Гейлі вийшла на сцену і сказала: “Те, що я побачила сьогодні, – це розчарування Південної Кароліни в напрямку руху нашої країни. Я бачила таке ж розчарування по всій країні”.

“Я не вірю, що Дональд Трамп може перемогти Джо Байдена”, – сказала Хейлі, пізніше додавши: “Раніше на цьому тижні я сказала, що незалежно від того, що станеться в Південній Кароліні, я продовжуватиму балотуватися. Я людина слова”.

Вона сказала, що планує поїхати до Мічигану на праймеріз у вівторок – останнє велике змагання перед “супервівторком”. Проте перед нею стоять питання про те, де вона зможе виграти змагання або бути конкурентоспроможною.

Трамп і Байден вже поводяться так, ніби очікують протистояння в листопаді.

Трамп і його союзники стверджують, що Байден зробив США слабшими, і вказують на хаотичне виведення військ з Афганістану та рішення Росії розпочати повномасштабне вторгнення в Україну. Трамп також неодноразово критикував Байдена за високу інфляцію на початку президентського терміну і за те, як він впорався з рекордним потоком мігрантів на американо-мексиканському кордоні.

Трамп ставив під сумнів – часто в різкій особистій формі – чи не застарий 81-річний Байден для другого терміну. Команда Байдена, у свою чергу, наголошує на помилках 77-річного Трампа під час передвиборчої кампанії.

Байден активізував свої нещодавні поїздки по країні з метою збору коштів і все частіше атакував Трампа безпосередньо. Він назвав Трампа і його рух “Зробимо Америку знову великою” страшною загрозою основоположним принципам нації, а передвиборча кампанія президента останнім часом зосередила більшу частину своєї уваги на Трампі, припускаючи, що він використає перший день другого президентства як диктатор і що він скаже Росії напасти на союзників по НАТО, які не виконують зобов’язань щодо витрат на оборону, передбачених альянсом.

Гейлі також розкритикувала Трампа за його коментарі щодо НАТО, а також за те, що він запитав, чому її чоловік не бере участі в передвиборчій кампанії разом з нею – навіть колишня перша леді Меланія Трамп не з’являлася разом з ним. Майор Майкл Гейлі перебуває на Африканському Розі з місією у складі Національної гвардії армії Південної Кароліни.

Але республіканські виборці Південної Кароліни підтримують Трампа в питаннях прохолодного ставлення до НАТО і продовження підтримки України з боку США, згідно з даними AP VoteCast, отриманими в результаті суботніх праймеріз. Близько 6 з 10 виступають проти продовження допомоги Україні в її боротьбі з Росією. Лише близько третини назвали участь Америки в НАТО “дуже хорошою”, а ще більше – “дещо хорошою”.

Гейлі зібрала значні кошти на передвиборчу кампанію і планує розпочати передвиборчі перегони в неділю в Мічигані напередодні “супервівторка” 5 березня, коли в багатьох штатах, багатих на делегатів, відбудуться праймеріз.

Але незрозуміло, як вона може завадити Трампу набрати достатню кількість делегатів, щоб втретє стати передбачуваним кандидатом від партії.

Сенатор Ліндсі Грем, республіканець, похвалив Гейлі під час спілкування з журналістами на вечірці Трампа в ніч виборів у Колумбії, але припустив, що для неї настав час відмовитися від участі у виборах.

“Я думаю, що чим швидше вона це зробить, тим краще для неї, тим краще для партії”, – сказав Грем. Пізніше сенатора зустріли оплесками після того, як Трамп покликав його на сцену, щоб звернутися до присутніх.

Політична сила Трампа збереглася, незважаючи на 91 кримінальне звинувачення, пов’язане з його спробами скасувати програш на виборах 2020 року Байдену, виявленням секретних документів у його резиденції у Флориді та звинуваченнями в тому, що він таємно домовлявся про виплати порноактрисі.

Перший кримінальний процес над колишнім президентом розпочнеться 25 березня в Нью-Йорку, де йому висунуто 34 звинувачення у фальсифікації ділової документації, пов’язаної з виплатою грошей за мовчання порнозірці Стормі Деніелс в останні тижні його президентської кампанії 2016 року.

Байден виграв праймеріз демократів у Південній Кароліні на початку цього місяця, і у нього залишився лише один суперник – Дін Філліпс. Конгресмен-демократ від Міннесоти продовжує кампанію в Мічигані напередодні тамтешніх праймеріз демократів, незважаючи на те, що має мало шансів на перемогу над Байденом.

Хоча Байден, як очікується, отримає перемогу на виборах від своєї партії, він стикається з критикою з боку деяких демократів за надання військової підтримки Ізраїлю в його війні проти ХАМАСу в секторі Газа. Дехто в його партії підтримує припинення вогню, оскільки кількість загиблих в ізраїльській війні сягнула 30 000 осіб, дві третини з яких – жінки і діти. Війна може зашкодити шансам президента на загальних виборах у штатах, що вагаються, таких як Мічиган, де проживає велика кількість арабо-американського населення.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube