Німецький Бундестаг сказав “ні” наданню Україні Taurus, однак “так” – щодо далекобійної зброї


17:3322.02.2024

Бундестаг проголосував за подальші поставки зброї в Україну.

Про це повідомляє Tagesschau, передає Інше ТВ.

Спочатку на голосування була поставлена резолюція опозиції, в якій мова йшла про надання Україні Taurus. І вона не не набрала більшості голосів. Лише 182 депутати проголосували “за”, 480 – “проти” і п’ятеро утрималися.

Лідер парламентської групи CDU/CSU Фрідріх Мерц раніше закликав депутатів коаліції підтримати цю пропозицію, але безрезультатно. Тільки один депутат від коаліції проголосував «за»: Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн віддала свій голос “виключно тому, що система Taurus була чітко названа”.

Коаліція, з іншого боку, подала до Бундестагу власний законопроект. Хоча в ньому також згадується поставка далекобійної зброї, слово “Таурус” не згадується. Ця пропозиція була прийнята в Бундестазі голосами депутатів від SPD, Grünen та FDP. 382 депутати проголосували “за”, 284 – “проти”, двоє утрималися.

Однак, які саме системи маються на увазі, парламентські фракції, що входять до коаліції, трактують по-різному. Для багатьох політиків із Grünen і FDP це означає крилаті ракети Taurus  з дальністю польоту 500 кілометрів. Заступник лідера парламентської фракції SPD Габріела Гайнріх, з іншого боку, заявила в Бундестазі, що формулювання не обов’язково означає Taurus.

Як повідомляло Інше ТВ, партії німецької “світлофорної коаліції” готують заклик до федерального уряду з проханням розширити постачання Україні зброї, у тому числі далекобійної, але довгоочікувані ракети Taurus у ньому не згадують.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube