Швеція оголосила найбільший пакет військової допомоги Україні: що туди увійшло


19:1920.02.2024

Сьогодні, 20 лютого, Уряд Швеції представив 15-й і найбільший пакет військової допомоги Україні з моменту початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року.

Подробиці повідомляються на сайті шведського Уряду, передає Інше ТВ.

Вартість 15-го пакету становить 7,1 мільярда шведських крон у поточних цінах. Також Уряд Швеції додав ще 700 млн.крон на 14-й пакет підтримки України. З урахуванням цих сум загальна військова підтримка України з боку Швеції з початку повномасштабного вторгнення Росії становить 30 млрд шведських крон.

15-й пакет підтримки включає в себе:

артснаряди калібру 155 мм, які після комплектування компонентами з країн-партнерів утворюють функціональні гранати вартістю майже 2 мільярди шведських крон (Швеція веде діалог з Данією і Фінляндією з цього приводу);

10 бойових катерів Stridsbåt 90 разом з 20 груповими катерами (G-boats) і підводним озброєнням (на суму трохи більше 1,1 мільярда шведських крон);

зенітна система (Robot 70), протитанкова система (Robot 55 TOW), гранатомет з боєприпасами і солдатське спорядження у вигляді ручних гранат;

медичне обладнання, медичні транспортні засоби та продукти харчування;

кошти для закупівлі новоствореної бойової машини Stridsfordon 90 (CV90) (на це виділено понад 1 мільярд шведських крон);

фінансові пожертви на різні двосторонні та багатосторонні проекти з розвитку обороноздатності України та багатосторонні фонди, які закуповують військову техніку на відкритому ринку для України.

Законопроектом пропонується уповноважити уряд безоплатно передавати Україні оборонну техніку, яка може перебувати на озброєнні Збройних Сил протягом обмеженого періоду часу, а також передбачити кошти на заміну техніки.

Як повідомляло Інше ТВ, від початку російського вторгнення 24 лютого 2022 року Швеція надала Україні зброю та обладнання на загальну суму 22,2 млрд шведських крон (понад 2,1 млрд доларів). Допомога була розподілена в рамках 14 пакетів підтримки. Найбільший на сьогоднішній день пакет вартістю 6,3 мільярда шведських крон включав танки Leopard та артилерійські установки Archer.

Швеція вже надала Україні одні з найсучасніших систем важкого озброєння: 50 бойових машин Stridsfordon 90, 10 танків аналогу Leopard, вісім артилерійських установок Archer, зенітні ракети Hawk, протитанкові ракети NLAW, протикорабельні ракети Hellfire і протитанкові гармати AT4, засоби захисту і розмінування, а також запасні частини до них та боєприпаси.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube