Суд у Франції не виправдав екс-президента Саркозі у справі про вибори 2012 року, але пом’якшив йому покарання


10:0615.02.2024

Як повідомляло Інше ТВ, у вересні 2021 року Паризький виправний суд визнав колишнього президента Франції Ніколя Саркозі винним у незаконному фінансуванні передвиборчої кампанії у 2012 році (витрати на його президентську кампанію 2012 року майже вдвічі перевищили дозволену законом суму — 42, 8 млн. євро замість 22,5 млн.) та засудив його на один рік ув’язнення, при цьому він мав відбувати цей термін поза в’язницею та з електронним браслетом.

У середу, 14 лютого, Апеляційний суд Парижа виніс рішення по цій справі.

Про це пише RFI, передає Інше ТВ.

Екс-президент Франції вирішив оскаржити вирок, ухвалений першою інстанцією — 1 рік «реального» тюремного ув’язнення (замінений на домашній арешт під електронним наглядом). В апеляції прокуратура також знизила свої вимоги, запросивши для Саркозі 1 рік умовно. У результаті суд засудив його до 1 року, з яких 6 місяців умовно. Екс-президент особисто був присутнім на ухваленні рішення.

«Реальна» частина вироку, ухваленого Саркозі, може бути «замінена» на інший захід, заявила голова суду, зачитуючи своє рішення. Таким чином, очікувано, екс-президент уникнув попадання за ґрати (у Франції «реальні терміни» до 1 року найчастіше замінюються на домашній арешт – прим. RFI).

Саркозі, який увійшов до паризького Палацу правосуддя з посмішкою, вислухав вирок, не відреагувавши, а потім поспішно залишив зал засідань, минаючи пресу.

За кілька хвилин агентство AFP, з посиланням на адвоката Саркозі, повідомило: екс-президент подає касаційну скаргу.

«Пан Ніколя Саркозі повністю невинний, він прийняв до відома це рішення, він вирішив оскаржити його в касаційному порядку. Таким чином, він зберігає свою боротьбу, свою позицію щодо цього питання», — сказав журналістам адвокат екс-президента Венсан Дезрі.

Як додають журналісти, ця справа, яка тепер розглядатиметься ще й у касаційній інстанції, — далеко не єдина у Саркозі: у травні минулого 2023 р. він був засуджений апеляційною інстанцією за так званою «справою про прослуховування» — вирок, який він також вирішив оскаржити у касації.

Крім того, 2025 року Саркозі постане перед судом за підозрою в «лівійському фінансуванні» його президентської кампанії 2007 року. У цій справі він сидітиме на лаві підсудних разом із дванадцятьма іншими людьми, у тому числі трьома його колишніми міністрами: екс-главами МВС Клодом Геаном та Брісом Ортефе та головою кількох міністерств (у різний час) Еріком Вертом, який завідував фінансами його президентської кампанії-2007.

У жовтні 2023 року Саркозі також було пред’явлено звинувачення у рамках розслідування можливих шахрайських маневрів, спрямованих на зняття підозр у лівійському фінансуванні.

З 2019 року ведеться розслідування справи про спірне рішення щодо проведення ЧС-2022 з футболу в Катарі. В основі підозр — обід, що відбувся у 2010 році між Ніколя Саркозі, тодішнім президентом Франції, двома високопоставленими керівниками Катару та Мішелем Платіні, на той час — головою УЄФА.

Є в «скарбничці» екс-президента і «російська» справа — Національна фінансова прокуратура Франції веде попереднє розслідування за підозрою у «торгівлі впливом» через контракт Саркозі із великою російською страховою компанією «РЕСО-Гарантія» (на 3 млн. євро).



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube