На президентських виборах у Фінляндії перемагає Стубб. Хто це


22:3311.02.2024

Олександр Стубб з Фінляндії на шляху до того, щоб стати 13-м президентом країни в результаті напружених виборів, після того, як прогнози показали, що Пекці Хаавісто не вистачило голосів, щоб обігнати його.

Про це повідомляє Bloomberg.

Згідно з прогнозом телерадіокомпанії YLE, Стубб мав 51,4% підтримки після підрахунку 94% голосів. Хаавісто, який відставав з 48,6%, визнав свою поразку, привітавши Стубба.

Президент допоможе спрямувати зовнішню політику і політику безпеки скандинавської країни в нову еру в якості члена НАТО, оскільки зростає занепокоєння, що сусідня Росія може вступити в пряму конфронтацію з оборонним альянсом.

Протягом свого шестирічного терміну президент діятиме як головний дипломат країни і верховний головнокомандувач її збройних сил, працюючи у співпраці з урядом над управлінням зовнішніми відносинами. У внутрішній політиці повноваження президента обмежені.
Роль лідера набула ще більшого значення після тотального вторгнення Владіміра Путіна в Україну на початку 2022 року. Незважаючи на те, що минулого року Фінляндія приєдналася до Організації Північноатлантичного договору задля додаткової безпеки, завдання керівництва її зовнішньою та безпековою політикою ускладнюється зростаючою невизначеністю щодо того, чи включають імперіалістичні плани Москви територію блоку.

Колишній прем’єр-міністр Стубб, 55 років, йшов на вибори як фаворит, отримавши перемогу в першому турі 28 січня і утримуючи лідерство в опитуваннях протягом двох тижнів кампанії. 65-річний Хаавісто – попередній міністр закордонних справ. Обидва представляють спадкоємність у зовнішній політиці, зосереджуючись на протидії Росії, підтримці України та інтеграції Фінляндії в оборонний альянс.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube