Німецькі експерти: “Якщо ЄС не хоче, щоб кількість біженців зростала, він повинен допомогти Україні зараз”


06:0611.02.2024

За найгіршим сценарієм, федеральна влада очікує додатково десять мільйонів біженців з України – однією з країн призначення буде Німеччина. Відсутність допомоги з боку США є проблемою. Тим не менш, німецький уряд припускає, що Україна зможе утримати лінію фронту до кінця 2024 року.

Про це йдеться в статті німецького видання WELT AM SONNTAG, передає Інше ТВ.

У разі потенційного розпаду України німецький уряд припускає, що країну покинуть ще близько 10 мільйонів людей. У цьому сценарії переважна більшість біженців виїде до Західної Європи, а Німеччина буде однією з країн призначення.

Так, експерт з питань зовнішньої політики ХДС Родеріх Кізеветтер вважає, що Європа несе більшу відповідальність за Україну, ніж будь-коли. Держави, що підтримують Україну, повинні значно збільшити військову допомогу, зважаючи на нерішучість США. “Якщо ми не змінимо нашу стратегію підтримки України, то найгірший сценарій масової втечі з України і поширення війни на країни НАТО стане набагато більш імовірним. У такому випадку десять мільйонів біженців – це досить занижена цифра”, – сказав Кізеветтер в інтерв’ю WELT AM SONNTAG.

Дослідник міграції Джеральд Кнаус поділяє цю оцінку: “Якщо Україна програє війну, до ЄС може прибути набагато більше десяти мільйонів біженців. Це вже найбільший рух біженців в Європі з 1940-х років. У порівнянні з масовою втечею в контексті війни в Сирії, є велика різниця. Туреччина закрила свій кордон з Сирією і збудувала стіну. ЄС не зробить цього по відношенню до України. Тому, якщо він не хоче, щоб кількість біженців зростала, він повинен зараз допомогти Україні виграти її оборонну війну”.

Після тривалих дискусій 27 країн-членів ЄС на початку лютого погодили новий пакет допомоги для України. Згідно з угодою, до 2027 року в країну має надійти 50 мільярдів євро фінансової допомоги, значна частина якої буде надана у вигляді кредитів. Міхаель Рот (СДПН), голова комітету у закордонних справах Бундестагу, попереджає, що цих грошей може бути недостатньо. Якщо США і надалі не зможуть підтримати Україну, Європа повинна буде зробити крок назустріч. “Тоді ЄС повинен розглянути можливість взяти на себе спільний борг, щоб, по-перше, фінансувати український бюджет і реконструкцію в довгостроковій перспективі, по-друге, ще швидше нарощувати європейське оборонне виробництво і, по-третє, купувати військову техніку для України, особливо боєприпаси, не тільки в Європі, але й на світовому ринку”, – вважає Рот.

Незважаючи на поточні проблеми в Україні, німецький уряд виходить з того, що країна має військові та фінансові можливості для підтримки своєї оборони та стабільності до кінця 2024 року. Хоча, як німецькі служби, так і західні аналітики вважають, що цього року великі прориви на фронті малоймовірні.

Як повідомляло Інше ТВ, Люксембург продовжив тимчасовий захист для українських біженців



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube