Трамп – ворог Європи. В ЄС думають, що робити у випадку його обрання


17:0508.02.2024

Європейський Союз працює над офіційною оцінкою того, як виглядатиме президентство Дональда Трампа, і планує, як реагувати на будь-які каральні торговельні заходи, які можуть вдарити по блоку в разі його перемоги на виборах у США.

Європейська комісія, виконавчий орган блоку, розпочала підготовку оцінки наслідків листопадового голосування, приділяючи особливу увагу сценарію, в якому Трамп стає переможцем, за словами одного з чиновників, пише Bloomberg.

За словами високопосадовця, знайомого з підготовкою, стиль колишнього президента стає дедалі агресивнішим, і серед країн-членів блоку загальновизнано, що ще один термін Трампа означатиме примусові дії, такі як тарифи, спрямовані проти ЄС. Чиновник, який говорив на умовах анонімності, додав, що країни ЄС зобов’язані підготуватися до того, що буде.

Команда Трампа планує потенційну низку дій проти ЄС, які можуть включати широкий мінімальний тариф у розмірі 10%, а також можливі контрзаходи проти європейських податків на цифрові послуги, які неявно спрямовані проти американських технологічних лідерів, повідомило агентство Bloomberg раніше в середу.

Минулого разу Трамп похитнув основи трансатлантичних відносин, атакувавши Світову організацію торгівлі, поставивши під сумнів європейські гарантії безпеки і назвавши Брюссель “пекельною дірою”. Згідно з січневим опитуванням Bloomberg News/Morning Consult, він здобув перемогу на перших двох республіканських праймеріз і випереджає Джо Байдена в середньому на 6 відсоткових пунктів у семи критично важливих штатах, що вагаються, які, ймовірно, вирішать долю виборів у 2024 році.

Обидві сторони все ще розходяться в думках щодо тарифів, які Трамп запровадив на сталь і алюміній з ЄС під час свого першого президентського терміну, посилаючись на міркування національної безпеки США. Блок відповів власними контрзаходами і в 2021 році досяг тимчасового перемир’я з Байденом.

Але ЄС стверджує, що нинішня ситуація все ще є несправедливою, кажучи, що експортери блоку сплачують понад 350 мільйонів доларів на рік у вигляді мит. Однак країни-члени ЄС неохоче реагують на ситуацію, знову запроваджуючи мита на американські товари через побоювання, що це може допомогти Трампу підвищити свої шанси на виборах.

Потенційні заходи проти Європи стануть частиною ширшої ініціативи, спрямованої на ревізію американської торгівлі товарами. Країна вже давно має великий дефіцит у торгівлі з ЄС, причому 2023 рік стане третім роком поспіль, коли дисбаланс перевищить 200 мільярдів доларів, що, на думку радників Трампа, є ілюстрацією несправедливої торговельної практики.

Щоб уникнути трансатлантичних антагонізмів першого терміну Трампа, деякі європейські чиновники роблять обережні кроки в напрямку наступу чарівності. Високопосадовці, включно з міністром закордонних справ Німеччини Аннеленою Бербок, вже почали контактувати з республіканцями. У вересні вона відвідала Техас і Вашингтон, щоб зустрітися з низкою прихильників Трампа.

Європа повинна бути готова працювати з Трампом, якщо він переможе, сказала вона в інтерв’ю Bloomberg минулого року, і було б “наївно” не підготуватися до такого результату.

Хоча риторика Байдена може бути більш примирливою, ніж у Трампа, а його зближення з ЄС щодо України допомогло відновити трансатлантичні відносини, чиновники ЄС залишаються свідомими того, що його торговельна політика все ще має багато спільного з підходом “Америка понад усе” його попередника.

Європейці були вражені, зокрема, програмою Байдена з надання субсидій на підтримку “зелених” технологій на суму понад 390 мільярдів доларів, яка пропонує компаніям стимул для перенесення інвестицій з Європи до США.

Бос Бербок, канцлер Німеччини Олаф Шольц, відкрито заявив, що хоче, щоб Байдена обрали. Трамп, навпаки, виступає за “великий розкол” у США, що також було б погано для Німеччини, заявив Шольц минулого року. “Нинішній президент кращий, тому я хочу, щоб його переобрали”, – додав він.

Лідери бізнесу також б’ють на сполох. Генеральний директор Deutsche Boerse AG Теодор Ваймер сказав про можливе повернення Трампа, що Європа може лише сподіватися, що законодавча система США має “сильні стримування і противаги”, оскільки вони будуть потрібні.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube