В ЄС погодили план Єврокомісії з передачі прибутку від заморожених російських активів на допомогу Україні


12:0030.01.2024

Країни ЄС погодили план Єврокомісії з передачі прибутку, отриманого від заморожених російських активів, до спеціального фонду, з якого ці гроші надалі можна буде використати для відновлення України. 

Про це повідомив брюсельський кореспондент “Радіо Свобода” Рікард Юзвяк, передає delo.ua.

“Посли ЄС нарешті дали зелене світло першому кроку – відклавши доходи від замороженим російських активів на окремий рахунок”, – написав Юзвяк в соцмережі Х.

За його словами, наступним кроком має стати “фактичне надсилання готівки до України”.

“Посли ЄС щойно погодили принципову позицію щодо використання надприбутків, пов’язаних із нерухомими активами, для підтримки реконструкції України”, – йдеться у дописі постійного представництва Бельгії при ЄС.

Як пише Financial Times, рішення було одноголосно прийнято на зустрічі послів ЄС, а найближчими тижнями його потрібно буде формалізувати.

Відповідно до угоди, прибуток депозитарію Euroclear від інвестування заморожених активів реєструватиметься окремо і не виплачуватиметься акціонерам.

Згодом кошти передадуть до спеціального фонду ЄС для адресної підтримки України — рішення про цю передачу усі країни Євросоюзу також мають одноголосно підтримати.

Як наголошується в проекті угоди, такий механізм “відповідатиме договірним зобов’язанням, а також праву ЄС та міжнародному праву”.

Зазначається, що доходи із заморожених у Європейському Союзі російських активів становитимуть до €3 мільярдів на рік або €15 мільярдів в період з 2023 до 2027 року. Сума залежатиме від процентних ставок протягом цього періоду.

Як повідомляло Інше ТВ, ЄС готує великий пакет допомоги Україні до роковин вторгнення рф – FT



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube