Непокірний Техас: що відбувається у штаті й до чого тут Україна?


21:4228.01.2024

У США набирає обертів конфлікт між президентом Джо Байденом та губернатором Техасу через ситуацію з мігрантами на кордоні з Мексикою. Водночас реформа імміграційних правил, яку ніяк не узгодять у Конгресі, гальмує військову допомогу Україні.

У країні загострилась мігрантська криза, а дехто з оглядачів вже почав проводити паралелі з громадянською війною у США, пише ВВС.

Тільки у грудні кордон з Мексикою перетнули 300 тисяч нелегальних мігрантів, а кількість арештів збільшилася до рекордних показників.

Намагаючись зменшити потік нелегалів, губернатор штату Техас обмежив доступ федеральної прикордонної служби до ділянки кордону США з Мексикою і встановив там загородження з колючого дроту.

Ці дії у Вашингтоні не схвалили.

Верховний суд США у понеділок підтвердив право федеральної влади усунути загородження, встановлене штатом, і дозволив федеральним агентам різати дроти на кордоні.

Однак криза продовжила наростати після того, як губернатор Техасу Грег Еббот заявив, що він і далі буде встановлювати барʼєри.

У четвер 25 республіканських губернаторів половини американських штатів підтримали Техас.

Вони оприлюднили спільну заяву про солідарність з Ебботтом за “активізацію захисту американських громадян від потоку мігрантів історичного рівня, разом з якими у країну в’їжджають смертельні наркотики, як-от фентаніл, та терористи”.

Губернатори також наголосили, що адміністрація Байдена “зневажила своїми обов’язками перед штатами за конституційним компактом, тому Техас має всі юридичні виправдання захистити суверенітет наших штатів та країни”.

У ЗМІ провели історичні паралелі, відзначивши що вживання терміну “конституційний компакт”, коли йдеться про Конституцію, було притаманне конфедератам часів війни Півночі та Півдня у США.

Участь Трампа

Найгарячіша точка кордону з Мексикою останнім часом зосереджена на невеликій ділянці біля річки Ріо-Гранде, де скупчилися натовпи мігрантів.

У рамках операції “Самотня зірка” губернатор Техасу заблокував 50 км кордону колючим дротом вздовж міста Ігл-Пасс.

Він опублікував фотографії національної гвардії Техасу, яка прокладає новий колючий дріт уздовж річки.

Схоже, що цей крок не порушує розпорядження Верховного суду, який дозволив видалити існуючий дріт, але не сказав про встановлення нових бар’єрів.

Демократи закликають президента Байдена зайняти більш жорстку позицію щодо Техасу.

“Губернатор Грег Ебботт використовує Національну гвардію Техасу, щоб перешкоджати і створювати хаос на кордоні”, – написав конгресмен Хоакін Кастро у X (твіттері).

Колишній президент США Дональд Трамп впевнено лідирує на позицію кандидата у президенти від Республіканської партії на майбутніх виборах

Білий Дім також намагається притягнути Ебботта до відповідальності через накази встановити плавучі бар’єри на Ріо-Гранде та арешти тисяч мігрантів.

До конфлікту президента і губернатора незабаром підключився колишній президент США Дональд Трамп, який зараз впевнено лідирує на позицію кандидата у президенти від Республіканської партії на майбутніх виборах.

Трамп закликав штати надіслати службовців нацгвардії до Техасу.

Губернатор Флориди Рон Десантіс, один із підписантів листа на підтримку Техасу, заявив 26 січня, що він готовий надіслати службовців Національної гвардії Флориди на кордон США та Мексики.

“Штати можуть збільшити зусилля, щоб забезпечити суверенітет території та суверенітет нашої країни”, – сказав Десантіс пресі.

Допомога Україні на крок далі

Поки на кордоні вирують пристрасті, у Конгресі вже другий місяць не можуть узгодити законопроєкт з реформи імміграційних правил.

Реформа має, між іншим, надати нові повноваження президенту США Джо Байдену закрити кордон в разі надзвичайної ситуації, а також прискорить розгляд справ про надання політичного притулку.

Але до чого тут Україна?

Річ у тім, що саме цей законопроєкт передбачає продовження допомоги для України.

6 грудня законопроєкт про фінансування допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на суму близько $106 млрд не пройшов процедурного голосування у Сенаті США.

Перешкодили цьому республіканці, які висунули вимоги щодо більш жорсткої міграційної політики. Вони прагнули посилити кордон з Мексикою та розглядати це питання лише у прив’язці до допомоги Україні та Ізраїлю.

Трамп виступив з критикою домовленості щодо зміцнення імміграційних правил у США.

“Погана угода з кордону значно гірша, ніж відсутність такої угоди”, – написав Трамп у соцмережі Truth Social 27 січня.

Спікер Палати представників США республіканець Майк Джонсон надіслав листа законодавцям, де сказав, що угода про безпеку кордону, яка також включає фінансування допомоги Україні не має шансів на схвалення.

Російський слід

Водночас Росія намагається маніпулювати внутрішньополітичною кризою у Сполучених Штатах.

Її мета – посилити нестабільність у країні і завадити політичним дебатам щодо військової допомоги Україні, вважають аналітики ISW.

В останньому звіті вони зауважують, що російські державні ЗМІ та воєнні блогери продовжують наповнювати інформаційний простір РФ заявами про конфлікт між федеральними органами влади Техасу та США.

Аналітики зазначили, що один відомий воєнкор, пов’язаний із Кремлем, намагався підірвати легітимність майбутніх виборів у США.

За даними ISW, ці заяви, ймовірно, є частиною цілеспрямованої російської інформаційної кампанії.

Читайте: 25 штатів підтримали Техас в суперечці з Вашингтоном щодо кордону



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube