Британія передала ООН докази постачання вантажів з КНДР до РФ, — The Guardian


18:2122.01.2024

Великобританія надала групі експертів ООН супутникові фотографії північнокорейських вантажних поставок до Росії в рамках спроби ініціювати офіційне розслідування поставок зброї всупереч міжнародним санкціям.

Про це повідомляє  The Guardian.

Північну Корею звинувачують у постачанні балістичних ракет і сотень тисяч артилерійських снарядів російському уряду для війни в Україні з моменту зустрічі Володимира Путіна з Кім Чен Ином на далекому сході Росії у вересні.

Їхні двосторонні відносини, схоже, розширюються. Цього тижня Путін зустрівся в Кремлі з міністром закордонних справ Північної Кореї Чхве Сон Хуї під час рідкісного п’ятиденного візиту високопосадовця з Пхеньяну. За словами представника Кремля, вони обговорили “подальший розвиток наших відносин у всіх сферах, включаючи чутливі”.

Неопублікований звіт британської розвідки, з яким ознайомилася Guardian, містить знімки, зроблені в період з вересня по грудень, на яких три російські кораблі – “Майя”, “Ангара” і “Марія” – завантажують контейнери у відродженому північнокорейському порту Наджін перед тим, як вирушити транзитом до російських портів на Далекому Сході. Хоча агентство заявило, що не може ідентифікувати, що було в контейнерах, це сталося після того, як минулого тижня США оголосили, що балістичні ракети з Північної Кореї були використані Росією в Україні минулого тижня.

Британія передала ООН докази постачання вантажів з КНДР до РФ, — The Guardian 1
Британія передала ООН докази постачання вантажів з КНДР до РФ, — The Guardian 3

Карта зі звіту, що надає огляд транспортування матеріалів між Росією та Північною Кореєю.
“Використання Росією північнокорейської зброї в Україні є порушенням численних резолюцій Ради Безпеки ООН, – заявив дипломат ООН. Це підриває міжнародні зусилля, спрямовані на запобігання розповсюдженню ядерної зброї, і викриває, наскільки відчайдушною стала Росія у своєму невдалому вторгненні”. Ці та інші докази, представлені санкційному комітету ООН, повинні стати приводом для повного розслідування грубого порушення Росією і КНДР [Північною Кореєю] міжнародних санкцій”.

Звіт, разом з іншими доказами від США та інших країн, був наданий групі експертів ООН з питань північнокорейського розповсюдження, яка, як очікується, наступного місяця опублікує свій перший остаточний звіт після того, як цього року різко зросли підозри щодо поставок північнокорейських боєприпасів до Росії.

Усі кораблі, згадані у звіті, потрапили під санкції уряду США у 2022 році через їхні зв’язки з судноплавною компанією Міністерства оборони Росії ТОВ “Оборонлогістика”, яка “брала участь у незаконному захопленні та окупації Криму Росією з 2014 року, а також з приватними російськими морськими судноплавними компаніями, які перевозять зброю та іншу військову техніку для [уряду Росії]”.

Два з трьох кораблів також були ідентифіковані в нещодавньому звіті аналітичного центру Royal United Services Institute. Він показав зростання обсягів перевезень з Північної Кореї до Росії, що “свідчить про те, що Росія, ймовірно, почала масштабні поставки північнокорейських боєприпасів”. Третє судно було ідентифіковано NK News, незалежним новинним сайтом, що спеціалізується на Північній Кореї, як “частина групи комерційних суден, які здійснили численні поставки військової техніки і боєприпасів, наданих КНДР до Росії”.

Ці поставки були названі як такі, що уможливили військові удари по Україні в грудні та січні, в результаті яких “загинули десятки людей і сотні були поранені”.

Прокуратура Харкова повідомила Guardian, що підозрювані фрагменти ракет “Іскандер” північнокорейського виробництва були відправлені до Києва для аналізу, і заявила, що ракети мають незначні відмінності: нанесені від руки серійні номери, а також інший конус вихлопного патрубка і зварювання.

У заяві, оприлюдненій вісьмома членами Ради Безпеки, в тому числі Великобританією і США, говориться: “Ці жахливі атаки були здійснені в Україні: “Ці огидні атаки були здійснені, зокрема, з використанням балістичних ракет і пускових установок балістичних ракет, придбаних у [Північної Кореї]”.

Старший директор Білого дому з контролю над озброєннями Пранай Вадді заявив на цьому тижні, що військова співпраця між Росією і Північною Кореєю є “безпрецедентною” і попередив, що російська військова допомога Північній Кореї може підірвати політику ядерного стримування США в Південній Кореї і Японії.

“Я думаю, що характер Північної Кореї як загрози в регіоні може кардинально змінитися протягом найближчого десятиліття в результаті цієї співпраці”, – сказав він в інтерв’ю аналітичному центру “Центр стратегічних і міжнародних досліджень”.

Під час свого візиту до Росії Чхве зустрілася з Путіним, міністром закордонних справ Сергієм Лавровим і віце-прем’єр-міністром Олександром Новаком.

Північна Корея також дала зрозуміти, що, можливо, отримує російську допомогу для своєї космічної програми.

Перед зустріччю з Путіним член північнокорейської делегації сфотографувався з документом, який, ймовірно, називався “Список спостережень у сфері космічних технологій”, повідомляє південнокорейське інформаційне агентство Yonhap.

У списку, як виявилося, були ракетно-космічний центр “Прогрес” і Воронезький механічний завод, відомий як виробник двигунів, хоча напис був не зовсім чітким, пише інформаційне агентство.

Путін раніше пообіцяв допомогти Північній Кореї у створенні супутників, і в листопаді Північній Кореї вдалося запустити свій перший супутник-шпигун. Південна Корея стверджувала, що Росія допомогла створити супутник-шпигун.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube