Ракет буде більше. Франція дає те, що обіцяє, і все працює, – Лекорну про зброю для України


15:1118.01.2024

Міністр збройних сил Себастьян Лекорну зробив заяву в ефірі телеканалу France Inter у четвер вранці, передає Le Figaro.

У той час як у звіті Сенату підкреслюється слабкість виробництва боєприпасів у Франції, міністр збройних сил Себастьєн Лекорну виступив на захист французької військової економіки. “Я не згоден з рейтингами”, – заперечив міністр, який був гостем на телеканалі France inter у четвер, вказуючи, зокрема, на “ні надійні, ні життєздатні” цифри німецького Інституту Кіля. “Запитайте українців про те, що ми робимо”, – сказав він, зазначивши, що президент Еммануель Макрон оголосив на своїй прес-конференції у вівторок, що він передасть Києву близько сорока ракет класу “повітря-земля” SCALP.

Міністр також повідомив, що з січня 2024 року Париж буде поставляти близько п’ятдесяти ракет щомісяця до кінця року. “З лютого 2022 року до кінця 2023 року Франція постачала Україні 2000 снарядів на місяць, а з січня – 3000 снарядів на місяць”, – повідомив Себастьян Лекорну.

“Те, що обіцяно, насправді виконується”

Міністр збройних сил Франції, який у четвер мав зустрітися зі своїм українським колегою в режимі відеоконференції для запуску в Парижі “артилерійської коаліції”, спрямованої на посилення потенціалу Києва, закликав їх розрізняти обіцянки та реальні поставки. “Деякі країни з політичних міркувань зробили багато заяв. Франція пишається тим, що все обіцяне насправді виконується, і все виконане працює”, – заявив він.

Не бажаючи називати відповідних “союзників”, міністр згадав Німеччину, яка “відмовляється поставляти ракети Taurus”, хоча вони “змінюють правила гри”. Київ, який отримав британські ракети Storm Shadow і французькі Scalp, з весни 2022 року вимагає ракети Taurus німецько-шведського виробництва, а Німеччина продовжує відмовляти. Міністр збройних сил Франції захистив французьку військову економіку: “Можна сказати, що вона повільна, але вона має ефект”, – сказав він.

Щодо ситуації на російсько-українському фронті, Себастьян Лекорну, визнавши, що “фронт висихає, заспокоюється”, заявив, що Москва “не виграє цю війну”. “Росіяни не повернули собі ініціативу”, – заявив він, оцінивши, що російські здобутки обмежуються “двома кілометрами, відкушеними тут і відібраними там”. “Контрнаступ не спрацював так, як ми хотіли б, але це не дає Путіну переваги”, – наполягав він, вітаючи “мужність українців” у війні.

Зазначимо, що міністр оборони України Рустем Умєров скасував запланований на четвер візит до Франції “з міркувань безпеки”, повідомляє Le Monde з посиланням на Міністерство оборони Франції.

“Однак український міністр візьме участь у четвер уранці за допомогою відеоконференції разом зі своїм французьким колегою Себастьяном Лекорню в запуску в Парижі “артилерійської коаліції”, метою якої є посилення можливостей Києва проти Росії. Ця коаліція, яку очолюють Франція та США, є одним із компонентів контактної групи із захисту України, відомої як група “Рамштайн”, яка об’єднує понад 50 країн, що підтримують Київ”, – зазначено в повідомленні.

Нагадаємо: Франція найближчим часом передасть Україні ще 40 крилатих ракет SCALP, — Макрон



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube