У Саудівській Аравії відбулася таємна зустріч стосовно війни в Україні, – Bloomberg


19:3809.01.2024

Минулого місяця відбулася таємна зустріч між Україною, її союзниками з Групи семи та невеликою групою країн Глобального Півдня, на якій намагалися заручитися підтримкою умов Києва для проведення мирних переговорів з Росією, повідомляють люди, знайомі з цим питанням.

Про це пише Bloomberg. ІншеТВ переклало цей текст.

Раніше не розголошувана зустріч радників з питань національної безпеки 16 грудня відбулася в Саудівській Аравії після більш масштабних, широко розрекламованих зустрічей, спрямованих на протидію спробам Москви розділити і зобразити Україну та її союзників як таких, що не бажають вести переговори про припинення війни.

Секретність була частково спрямована на те, щоб країни-учасниці почувалися більш комфортно щодо приєднання. За словами учасників, менший формат дозволив провести більш вільну і відверту дискусію щодо так званої мирної формули України і планів просування цього процесу, а також принципів потенційної взаємодії з Росією в майбутньому.

Але в останні місяці зусилля союзників ослабли, оскільки російське вторгнення триває вже третій рік. У США та Європейському Союзі життєво необхідна допомога на суму понад 100 мільярдів доларів застрягла в процесах затвердження у Вашингтоні та Брюсселі, тоді як контрнаступ України минулого року не зміг забезпечити значного прориву на полі бою.

Тим часом, деякі країни ЄС не виконують взяті на себе зобов’язання надати Києву більше зброї та артилерійських боєприпасів саме в той час, коли Україна стикається з постійними хвилями російських ракетних обстрілів. Війна між Ізраїлем і ХАМАС також посилила розбіжності з країнами Глобального Півдня.

Невеликий прогрес

На останній зустрічі, що відбулася в Ер-Ріяді, не було досягнуто значного прогресу, за словами людей, знайомих з ходом засідання, які побажали залишитися анонімними, щоб обговорити питання, які не є публічними. За їхніми словами, Україна та її союзники по G-7 продовжують чинити опір закликам країн Глобального Півдня до прямої взаємодії з Росією.

Москва засудила зусилля союзників, до яких Росія не була запрошена, як фарс.

У той час як високопосадовці з Індії, Саудівської Аравії і Туреччини приєдналися до грудневої зустрічі в Ер-Ріяді, інші великі країни Глобального Півдня, які приїжджали на деякі з попередніх великих сесій – зокрема, Китай, Бразилія і Об’єднані Арабські Емірати – не надіслали своїх представників, кажуть люди.

Багато країн-учасниць розглядають Пекін як ключовий фактор впливу на Москву, зважаючи на тісні зв’язки між ними. Бразилія, яка цього року головує в Групі 20, надіслала письмову заяву.

Київ та його союзники по G-7 підтвердили свою думку про те, що справедливий мир потребує поваги до територіальної цілісності та суверенітету України, і заявили, що цілі російського президента Владіміра Путіна не змінилися, що він не демонструє жодних ознак серйозного бажання вести предметні переговори і не дотримується попередніх домовленостей. Союзники чітко дали зрозуміти, що продовжуватимуть підтримувати Україну, а ЄС і США висловили впевненість у тому, що пакети підтримки будуть узгоджені.
Представники Ради національної безпеки Білого дому відмовилися від коментарів. Уряди України та Саудівської Аравії не відразу відповіли на запити про коментарі.

Наступні кроки

Україна та її союзники запланували наступну зустріч розширеної групи у Швейцарії наступного тижня напередодні Всесвітнього економічного форуму в Давосі і запросили на неї понад 100 країн. Попередні засідання відбулися в Копенгагені, Джидді та на Мальті минулого року.

Київ хоче провести саміт лідерів щодо проекту на початку цього року і використати його як трамплін для створення плану, заснованого на наборі узгоджених принципів, як основи для будь-яких майбутніх переговорів з Москвою.

Деякі країни вважають, що саміт на рівні лідерів у найближчі місяці є передчасним, тоді як інші хочуть негайно залучити Росію до цього процесу.

На початку грудня Путін відвідав Саудівську Аравію для проведення широких переговорів, що стало рідкісною закордонною поїздкою на тлі міжнародної ізоляції, яку спричинило його вторгнення.

Наприкінці минулого року одна особа, близька до Кремля, припустила, що відбулися певні контакти, які виявили інтерес до угоди про припинення вогню, але не надала жодних подробиць. Підтвердження цьому не було, і Україна та її союзники підозрюють, що будь-які подібні контакти є нещирим вивертом Кремля з метою підірвати підтримку Києва і виграти час.
Путін висловив готовність припинити конфлікт, але “лише на наших умовах”. Його умови включають відставку уряду Володимира Зеленського та масове скорочення обороноздатності України.

“Мир настане тоді, коли ми досягнемо наших цілей”, – заявив Путін на заході для ЗМІ наприкінці року в грудні. “Це означає денацифікацію, демілітаризацію України та її нейтральний статус”.

Виведення російських військ з території України є основним пунктом мирної формули для України. Інші пункти включають повернення депортованих дітей і військовополонених, а також забезпечення продовольчої та енергетичної безпеки.

Усі учасники дискусії в Ер-Ріяді визнали право України на самозахист і погодилися з необхідністю дотримання ключових принципів Організації Об’єднаних Націй – включаючи повагу до територіальної цілісності держав – і міжнародного права.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube