€50 млрд Україні: ЗМІ дізналися про умову Угорщини


15:1109.01.2024

Угорщина може зняти своє вето на пакет допомоги від Євросоюзу для України в розмірі 50 млрд євро, якщо фінансування буде переглядатися щороку. Про це повідомляє Politico у вівторок, 9 січня, пише Кореспондент.

За словами трьох європейських дипломатів, Будапешт заявив, що може зняти своє вето за умови, що Європейська рада затвердить голосування за виділення коштів на щорічній основі.

На практиці це дало б угорському прем’єру Віктору Орбану повноваження блокувати фінансування ЄС для України щороку, або домогтися поступок від Брюсселя за відмову від його права вето, зазначає видання.

Стверджується, що Угорщина сформулювала цю пропозицію під час зустрічі 27 бюджетних експертів ЄС у минулу п’ятницю і направила відповідний документ до Ради ЄС, де зараз головує Бельгія.

За словами дипломата, знайомого з ходом переговорів, згідно з угорською пропозицією, ЄС щороку надаватиме Україні 12,5 млрд євро у вигляді грантів і кредитів, що за чотири роки складе запропоновані Єврокомісією 50 млрд євро.

Деякі дипломати ЄС скептично ставляться до цієї пропозиції попри зміну риторики Угорщини, яка раніше виступала категорично проти виділення коштів Україні у будь-якому вигляді. Вони вказують, що угорська пропозиція не забезпечить передбачуваності для України.

“Семирічний бюджет ЄС – це багаторічна структура, ми не можемо робити це (погоджувати. – Ред.) з року в рік”, – сказав один із дипломатів.

Читайте: Угорщина відмовилась видати Україні росіянина, підозрюваного у вбивстві Аміни Окуєвої



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube