США хочуть повернути оновлений уряд Палестини в Газу, але є багато але


17:0526.12.2023

Одразу після витіснення ХАМАСу з Гази Сполучені Штати сподіваються прокласти шлях до встановлення контролю над Палестинською автономією, стимулюючи формування нового уряду і розпочавши підготовку її сил безпеки. Але поки що Вашингтон спотикається об одну з перших перешкод – переконати Ізраїль розблокувати виплату зарплат, необхідних для того, щоб запобігти повному розвалу влади.

Про це повідомляє The Washington Post.

Адміністрація Байдена хоче оновлення уряду 88-річного палестинського президента Махмуда Аббаса тут, у де-факто столиці окупованого Західного берега річки Йордан. За словами палестинських і американських чиновників, вони вимагали змін і нових облич на ключових посадах, щоб поліпшити жахливе становище непопулярної влади серед палестинців і розширити свою роль у секторі Газа після війни.

Палестинські чиновники спочатку не сприймали ідею повернення до влади в Газі, яку ХАМАС контролює з 2007 року, після такої жорстокої війни. Але поступово вони стали більш сприйнятливими до того, щоб скористатися рідкісною можливістю встановити єдність між Західним берегом річки Йордан і сектором Гази.

Але палестинські офіційні особи заявили, що хочуть, щоб будь-які такі зусилля були пов’язані з чітким “політичним горизонтом” палестинської державності. Вони скептично ставляться до того, що Сполучені Штати можуть щось зробити, поки при владі перебуває нинішній ультраправий уряд Ізраїлю.

Не додала впевненості і затримка у спробах США розблокувати 140 мільйонів доларів палестинських податків, призначених для Гази, заблокованих Ізраїлем після несподіваного нападу ХАМАСу на ізраїльські громади 7 жовтня.

“Американці говорять про одразу наступного дня, – сказав віце-прем’єр-міністр Палестинської автономії Набіль Абу Рудейне. “Але навіть якщо ми домовимося, як ми зможемо це реалізувати? Політика Ізраїлю полягає в тому, щоб послабити владу, а не посилити її”.

Президентська гвардія в червоних беретах, що стоїть на воротах, не отримала зарплату. Так само, як і інші палестинці, які, як сподіваються Сполучені Штати, складуть кістяк майбутніх сил безпеки в Газі, і службовці адміністрації в обложеному анклаві.

“Ми не можемо навіть платити зарплату нашим солдатам, нашим службовцям”, – сказав Абу Рудейне.
За словами віце-прем’єр-міністра, коли радник з національної безпеки США Джейк Салліван прибув на початку цього місяця на зустріч з Аббасом, він був налаштований оптимістично щодо першого кроку, спрямованого на забезпечення виплат зарплат.

Сполучені Штати планували дозволити Ізраїлю провести повторну перевірку осіб, щоб переконатися, що вони не пов’язані з ХАМАСом або з нападом 7 жовтня, коли бойовики вбили 1200 осіб на території Ізраїлю. Але ультраправий міністр фінансів Ізраїлю пообіцяв, що “жоден шекель” із зарплат Палестинської автономії не буде переведений до Гази.

Плани палестинців отримати свої податкові надходження “зруйновані”, – сказав Сабрі Саїдам, радник Аббаса і член центрального комітету ФАТХ, партії, яка очолює Палестинську автономію. У п’ятницю Європейська комісія заявила, що надасть пакет допомоги у розмірі 130 мільйонів доларів, щоб допомогти заповнити цю прогалину.

Відправною точкою має стати припинення вогню, сказав Саїдам, який втратив більше 44 членів своєї великої родини під час ізраїльського нападу на Газу. “Втрата часу”, – сказав він, – дає Ізраїлю більше простору для знищення території.

Спекуляції щодо того, хто може стати наступником Аббаса, були поширені ще до 7 жовтня. Згідно з нещодавнім опитуванням Палестинського центру політичних і соціологічних досліджень, його рейтинг ще більше знизився після нападів ХАМАСу, хоча він і до того був глибоко непопулярний серед палестинців.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube