Meta заблокувала китайську мережу з фейкових акаунтів – постила маніпуляції про вибори в США і Україну


21:1201.12.2023

Компанія Meta заявляє, що нещодавно видалила мережу з тисяч фейкових і оманливих акаунтів, що базувалися в Китаї.

Користувачі видавали себе за американців і намагалися поширювати поляризаційний контент про політику США та американо-китайські відносини. Серед тем, які обговорювалися в мережі, були аборти, питання культурної війни та допомога Україні.

Про це повідомляє BBC.

Мета не пов’язувала профілі з офіційними особами в Пекіні, але спостерігала зростання кількості таких мереж, що базуються в Китаї, напередодні виборів у США 2024 року.

За даними компанії, Китай зараз є третім за величиною географічним джерелом таких мереж після Росії та Ірану.

Нещодавні закриття були описані в щоквартальному звіті про загрози, опублікованому в четвер материнською компанією Facebook, Instagram і WhatsApp.

Китайська мережа налічувала понад 4700 акаунтів і використовувала фотографії профілів та імена, скопійовані у інших користувачів з усього світу.

Акаунти ділилися і лайкали пости один одного, а частина контенту, схоже, була взята безпосередньо з X, колишнього Twitter.

У деяких випадках акаунти дослівно копіювали і вставляли пости американських політиків – як республіканців, так і демократів, зокрема колишнього спікера Палати представників Ненсі Пелосі, губернатора Мічигану Гретхен Вітмер, губернатора Флориди Рона ДеСантіса, конгресменів Метта Гаца і Джима Джордана та інших.

Мережа не демонструвала жодної ідеологічної послідовності.

У прикладах, оприлюднених Meta, акаунт у китайській мережі перепостив слова, що містилися у твіті конгресменки-демократки Сільвії Гарсії, написаному раніше цього року. Вона розкритикувала закони про аборти в Техасі і написала: “Пам’ятаймо, що аборт – це охорона здоров’я”.

Але інший акаунт в мережі скопіював і вставив твіт представника республіканців Ронні Джексона, який написав: “Гроші платників податків НІКОЛИ не повинні фінансувати поїздки на аборти”.

У звіті Meta зазначається: “Незрозуміло, чи був цей підхід спрямований на посилення партійної напруженості, створення аудиторії серед прихильників цих політиків, чи на те, щоб фейкові акаунти, які діляться автентичним контентом, виглядали більш достовірними”.

Правила модерації компанії забороняють те, що Мета називає “скоординованою неавтентичною поведінкою” – публікації груп акаунтів, які працюють разом і використовують фальшиві ідентичності, щоб ввести в оману інших користувачів.

Часто контент, яким діляться такі мережі, не є неправдивим і посилається на достовірні новини від провідних ЗМІ. Але замість того, щоб використовуватися для законного коментування чи дискусії, пости призначені для маніпулювання громадською думкою, підштовхування до розколу і створення враження, що певні точки зору є більш популярними, ніж вони є насправді.

Мета заявила, що велика китайська мережа була зупинена до того, як вона набула популярності серед реальних користувачів.

Бен Німмо, який очолює розслідування неавтентичної поведінки на платформах компанії, сказав, що такі мережі “все ще намагаються створити аудиторію, але вони є попередженням”.

“Іноземні суб’єкти загрози намагаються достукатися до людей через інтернет напередодні виборів наступного року, і ми повинні залишатися пильними”.

Компанія повідомила, що також виявила дві менші мережі, одна з яких базується в Китаї і зосереджується на Індії та Тибеті, а інша – в Росії, яка публікує переважно англійською мовою матеріали про вторгнення в Україну і просуває канали в Telegram.

Російські мережі, які спонукали компанію зосередитися на неавтентичних кампаніях після виборів 2016 року, все більше зосереджувалися на війні в Україні і намагалися підірвати міжнародну підтримку Києва, йдеться у звіті.

Мета також зазначила, що уряд США припинив ділитися з компанією інформацією про іноземні мережі впливу в липні, після федерального рішення в рамках судової справи щодо Першої поправки, яка зараз розглядається Верховним судом.

Ця справа є частиною більш широкої дискусії про те, чи співпрацює уряд США з технологічними компаніями з метою неправомірного обмеження свободи слова користувачів соціальних мереж.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube