Болгарія прискорює ліквідацію лазівки у санкціях, яка принесла рф мільярд євро


12:3218.11.2023

Болгарія скасує звільнення від санкцій ЄС проти росії на шість місяців раніше, ніж планувалося – лише за кілька днів після того, як було виявлено, що лазівка дозволила кремлю заробити додатково 1 мільярд євро на свої воєнні зусилля в Україні, повідомляє Politico, пише УНН.

Деталі

Партії, що підтримують правлячу коаліцію уряду, оголосили про цей крок у п’ятницю після запеклих дебатів, викликаних матеріалом Politico, у якому йдеться, що Болгарія пропускала мільйони барелів московської нафти на нафтопереробний завод, що належить росії, на своїй території, який потім експортував різні види нафтопродуктів за кордон, зокрема до країн ЄС.

Нафтопереробний завод зміг транспортувати російську нафту, оскільки Болгарія отримала ексклюзивне право не дотримуватися заборони ЄС на імпорт сирої нафти з росії морським транспортом – крок, нібито покликаний захистити країну від дефіциту енергоносіїв. Уряд заявив, що наразі він припинить дію цього 1 березня замість попереднього, добровільно встановленого терміну 31 жовтня.

“З 1 березня як кінцевої дати відступу гарантовано, що на внутрішньому паливному ринку не відбудеться жодних потрясінь”, – заявив міністр фінансів Болгарії Асен Василєв, який, як вказує видання, особисто брав участь у переговорах про виключення з санкцій в Брюсселі минулого року під час переговорів про обмеження.

Василєв також заявив, що підтримає зупинення дії експортних квот з НПЗ, що належить “Лукойлу”, з 1 січня, щоб допомогти скоротити “гроші, які йдуть до росії”.

Читайте: Завдяки контракту уряду Болгарії з турецькою компанією Botaş Росія може постачати газ до Європи – POLITICO



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube