Протиракетна система широкого спектру дії Samp-T вже працює в Україні, – заявив Макрон. Чому це має ширше значення


07:0420.06.2023

Макрон підтвердив, що ракети Samp-T знаходяться в Києві. Це зенітно-ракетний комплекс середньої дальності франко-італійського виробництва.
Франко-італійський зенітно-ракетний комплекс середнього радіусу дії SAMP-T був доставлений в Україну, де він вже функціонує. Про це оголосив президент Франції Еммануель Макрон, через чотири місяці після того, як пообіцяв це Києву.

Про це повідомляє Rai News.

Париж заявив про передачу цього аналога “Патріота” на початку лютого. “Я щасливий, що можу оголосити разом з моїм італійським колегою Джорджіа Мелоні, що франко-італійський ЗРК SAMP/T тепер розгорнутий і функціонує в Україні, де він захищає ключові об’єкти і життя людей”, – сказав глава французької держави у своїй промові в Парижі, присвяченій протиповітряній і протиракетній обороні Європи.

SAMP/T MAMBA – це перша в Європі протиракетна система великої дальності. Вона має допомогти Україні впоратися з атаками російських безпілотників, ракет і літаків. За допомогою цієї системи, її радарів і пускових установок, озброєних вісьмома ракетами Aster з дальністю дії близько 100 км, “ми можемо протистояти широкому спектру повітряних загроз: балістичним ракетам малої дальності, винищувачам, гелікоптерам, безпілотникам і навіть залпам з кораблів”, – зазначив французький солдат в інтерв’ю AFP у грудні в Румунії.

Київ вже кілька місяців закликає до посилення своєї протиповітряної оборони, особливо після хвилі російських атак на його інфраструктуру з використанням іранських безпілотників минулої осені. У Румунії вже розгорнута система MAMBA для захисту стратегічно важливого регіону чорноморського порту Констанца.

Макрон також оголосив, що Бельгія буде прийнята в якості спостерігача в комплексну програму Future Air Combat System (Scaf), розроблену Францією, Німеччиною та Іспанією. “Це важлива подія”, – сказав він, закриваючи міністерську конференцію з питань протиповітряної оборони Європи. “Це розширення ще більше закріпить цей проект в Європі в центрі завтрашньої протиповітряної оборони”. Передбачається, що SCAF буде введена в експлуатацію до 2040 року, але вона вже зазнала численних затримок.

Макрон також повідомив, що Франція, Естонія, Угорщина, Бельгія і Кіпр спільно придбають ракети “Містраль” малої дальності класу “земля-повітря”. “Це чудовий приклад суверенної співпраці європейців на досить значній відстані, яка не була достатньою мірою покрита”. П’ять країн підписали лист про наміри щодо придбання “кількох сотень ракет “Містраль”, зазначив радник президента, підкресливши, що це “перший випадок спільної закупівлі цього типу обладнання”.

Поступивши на озброєння французької армії в 1988 році, “Містралі”, розроблені європейською збройовою групою MBDA, можуть вражати цілі на відстані до шести кілометрів.

Париж організував цю конференцію, намагаючись узгодити європейські позиції, в той час як Берлін у жовтні запустив “Ініціативу європейського повітряного щита” (Euro Sky Shield), яка зараз об’єднує 17 європейських країн, але не Францію, Італію чи Польщу, і яка передбачає закупівлю німецького, американського та ізраїльського обладнання. Цей проект має намір покладатися на німецькі зенітні комплекси Iris-T для ближнього радіусу дії, американські Patriot для середнього радіусу дії і американо-ізраїльські Arrow-3 для дальнього радіусу дії. Франція, зі свого боку, вважає за краще продовжувати покладатися на свою систему протиповітряної оборони середньої дальності SAMP/T MAMBA.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube