Іран допомагає РФ будувати завод з виробництва “шахедів”. Що побачив супутник (ФОТО)


07:3211.06.2023

Російські окупанти змінили тактику своїх ракетних та дронових ударів по Україні – водночас Іран, який постачає БПЛА “Шахед” армії Росії, будує завод з виробництва цих дронів на території країни-агресора.

Про це повідомляє Associated Press.

Іран надає Росії матеріали для будівництва заводу з виробництва безпілотників на схід від Москви, оскільки Кремль прагне забезпечити стабільне постачання зброї для свого вторгнення в Україну, згідно з висновками американської розвідки, оприлюдненими Білим домом у п’ятницю.

Речник Ради національної безпеки Джон Кірбі заявив, що американська розвідка вважає, що завод у російській особливій економічній зоні “Алабуга” може запрацювати на початку наступного року. Білий дім також оприлюднив супутникові знімки, зроблені в квітні, промислової зони, розташованої в декількох сотнях миль на схід від Москви, де, на його думку, “ймовірно, буде побудований завод”.

Іран допомагає РФ будувати завод з виробництва "шахедів". Що побачив супутник (ФОТО) 1
S

Адміністрація президента Джо Байдена публічно заявила в грудні, що, на її думку, Тегеран і Москва розглядають можливість створення в Росії конвеєра з виробництва безпілотників для війни в Україні. Нові розвідувальні дані свідчать про те, що цей проект в Єлабузькому районі Татарстану вийшов за рамки концепції.

Іран заявив, що надавав безпілотники Росії до початку війни, але не після.

Кірбі повідомив, що американські офіційні особи також встановили, що Іран продовжує постачати російським військовим односторонні ударні безпілотники, виготовлені в Ірані: Безпілотники доставляються через Каспійське море з Амірабаду в Ірані до Махачкали в Росії, а потім використовуються російськими військами проти України.

За даними Білого дому, станом на травень Росія отримала від Ірану сотні односторонніх ударних безпілотників, а також обладнання, пов’язане з їх виробництвом.

“Це повномасштабне оборонне партнерство, яке завдає шкоди Україні, сусідам Ірану і міжнародному співтовариству”, – сказав Кірбі. “Ми продовжуємо використовувати всі інструменти, які є в нашому розпорядженні, щоб викрити і зірвати цю діяльність, в тому числі шляхом інформування громадськості – і ми готові зробити більше”.

У п’ятницю адміністрація Байдена видала рекомендацію, покликану допомогти компаніям і урядам інших країн вжити заходів, щоб не допустити ненавмисного сприяння іранській програмі з розробки безпілотних літальних апаратів.

У повідомленні від міністерств торгівлі, державного департаменту, юстиції та казначейства йдеться про те, що “критично важливо, щоб приватний сектор знав про свої юридичні зобов’язання” щодо дотримання американського експортного контролю і санкцій.

За останні місяці Сполучені Штати, Європейський Союз і Велика Британія видали правила, покликані перекрити потік компонентів для безпілотників до Росії та Ірану.

Адміністрація Байдена неодноразово оприлюднювала дані розвідки, які детально описують, як Іран допомагає російському вторгненню.

Постійний потік розвідувальних даних від адміністрації має на меті деталізувати те, що американські чиновники називають поглибленням оборонного партнерства між Росією та Іраном. Це також частина більш широких зусиль адміністрації, спрямованих на висвітлення переслідування Москви за її війну в Україні в надії на подальшу глобальну ізоляцію Росії.

Минулого місяця Білий дім заявив, що Росія прагне придбати додаткові сучасні ударні безпілотники в Ірану після того, як використала більшу частину з 400 безпілотників, які вона раніше придбала у Тегерана.

Минулого року адміністрація Байдена вперше оприлюднила супутникові знімки і дані розвідки, які, за її словами, вказували на те, що Іран продав Росії сотні ударних безпілотників. Протягом декількох місяців офіційні особи заявляли, що Сполучені Штати вважають, що Іран розглядає можливість продажу сотень балістичних ракет Росії, але представники Білого дому заявили, що не мають доказів того, що угода була укладена.

Білий дім зазначив, що Іран також має зброю, яка надходить до нього з Росії.

За даними Білого дому, Іран прагне придбати у Росії додаткову військову техніку, в тому числі ударні вертольоти, радари і навчально-бойові літаки Як-130. У квітні Іран оголосив, що завершив угоду про купівлю винищувачів Су-35 у Росії.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube