На Раді безпеки ООН знов говорили про Запорізьку АЕС


09:3831.05.2023

Щоб забезпечити ядерну безпеку на Запорізькій атомній електростанції, її потрібно повністю звільнити від російських загарбників та демілітаризувати.

Нині РФ продовжує активно використовувати ЗАЕС у своїх військових цілях, розмістивши на станції близько півтисячі солдатів та 50 одиниць важкого озброєння.

Про це заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Ради безпеки ООН, передає Gazeta.ua.

За словами дипломата, у турбінних залах 1, 2 та 4 енергоблоків станції знаходяться не лише російська військова техніка, а й боєприпаси та вибухові речовини.

Кислиця також заявив, що Україна бере до уваги п’ять принципів ядерної безпеки ЗАЕС, сформульованих генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі.

“Однак ці принципи мають бути доповнені вимогою повної демілітаризації та деокупації станції”, ‒ наголосив дипломат.

За його словами, це включає:

• виведення військ та решти російського персоналу, що незаконно перебувають на ЗАЕС;

• гарантії безперебійного електропостачання станції з території, підконтрольної українському уряду;

• гуманітарний коридор для забезпечення ротації управлінського, експлуатаційного та ремонтного персоналу ЗАЕС для підтримки її у безпечному стані.

Окрім того, Україна наполягає на включенні цих елементів до нової резолюції Ради керівників МАГАТЕ, якщо документ буде запропоновано для прийняття на наступній сесії.

Як повідомляло Інше ТВ, Окупанти готують провокацію на Запорізькій АЕС – імітацію вибуху з використанням ядерних матеріалів



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube