ОАЕ вкладаються в космос – після запуску корабля на Марс планують місію на пояс астероїдів


10:1630.05.2023

Космічне агентство Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) після успішної місії на Марс планує відправити місію до поясу астероїдів між Марсом та Юпітером.

Про це пише The New York Times.

Розвиваючи успіх свого космічного апарату Hope, який досі обертається навколо Марса і вивчає його, Об’єднані Арабські Емірати оголосили в понеділок про плани амбітної наступної місії: грандіозної подорожі до поясу астероїдів.

“Місія до поясу астероїдів була правильним викликом”, – сказала Сара аль-Амірі, голова Космічного агентства Об’єднаних Арабських Еміратів. “Цікава наука, актуальна для наукової спільноти, хороші можливості для співпраці”.

Запуск космічного апарату, названого MBR Explorer на честь шейха Мохаммеда бін Рашида аль-Мактума, правителя Дубая і прем’єр-міністра Об’єднаних Арабських Еміратів, запланований на 2028 рік. У лютому 2030 року космічний апарат прибуде до Вестервальда, астероїда шириною 1,4 милі, який пролетить повз нього зі швидкістю 20 000 миль на годину, щоб відвідати ще шість об’єктів у поясі астероїдів між Марсом і Юпітером.

“Ми отримаємо більш детальний огляд поверхні астероїда, – сказав Хур аль-Мазмі, науковий керівник місії. “І ми зрозуміємо внутрішню щільність і структуру астероїда”.

Сьомий астероїд, Юстиція, є найбільш інтригуючим. Близько 30 миль завширшки, Юстиція має дуже червонуватий колір, незвичний для астероїда. Дійсно, він більше схожий на один з маленьких крижаних світів, знайдених у поясі Койпера, що обертається навколо Сонця за орбітою Нептуна.

Це змусило планетологів припустити, що Юстиція утворилася на зовнішніх рубежах Сонячної системи, а потім була розсіяна вглиб під впливом мінливих орбіт планет-гігантів, і врешті-решт приєдналася до поясу астероїдів.

Якщо це так, то відвідування Юстиції дасть змогу вивчити об’єкт поясу Койпера зблизька, без довгої подорожі до далеких куточків Сонячної системи.

Планується, що MBR Explorer зупиниться на відстані кількох сотень футів від Юстиції в жовтні 2034 року і проведе щонайменше сім місяців, вивчаючи її за допомогою камер і спектрометрів, які зможуть визначити склад астероїда, в тому числі наявність води. Вважається, що червонуватий колір вказує на молекули вуглецю, які є будівельним матеріалом для життя. Космічний апарат також скине невеликий спусковий апарат, який сяде на поверхню Юстиції.

Маючи масу понад дві тонни, MBR Explorer буде більшим за космічний апарат Emirates’ Hope, який вирушив на Марс. Для прольоту повз перші шість астероїдів космічний апарат буде рухатися швидко, що вимагатиме точної навігації для забезпечення наведення інструментів на астероїд.

Апарат має стартувати протягом тритижневого періоду в березні 2028 року, щоб мати змогу здійснити всі заплановані прольоти. Якщо він не зможе відірватися від землі, всю місію доведеться перепланувати, ймовірно, з новими пунктами призначення астероїдів.

На сьогоднішній день NASA, Європейське космічне агентство, Китай і JAXA, японське космічне агентство, відправляли роботизовані космічні апарати до астероїдів.

Об’єднані Арабські Емірати, багата на нафту країна, яка за розміром трохи менша за штат Мен, є новачком у космічних польотах. Два десятиліття тому вона не мала космічної програми.

Сьогодні вона стає все більш активною в космосі, що є частиною поштовху до запуску високотехнологічної промисловості в країні в рамках підготовки до майбутнього, коли нафта вже не буде надходити так рясно, як раніше. Це включає відправку астронавтів на Міжнародну космічну станцію, один з яких, Султан аль-Неяді, зараз перебуває на орбіті.

У 2009 році на орбіту вийшов перший еміратський супутник DubaiSat-1. Він був побудований у Південній Кореї, але еміратські інженери, по суті, працювали підмайстрами у виробника супутника. Дев’ять років потому Космічний центр ім. Мохаммеда бін Рашида в Дубаї без іноземної допомоги створив супутник спостереження за Землею KhalifaSat.

Для місії на Марс, своєї першої вилазки вглиб Сонячної системи, Емірати знову звернулися за допомогою до іноземців – до Лабораторії фізики атмосфери і космосу Університету Колорадо в Боулдері.

Hope був запущений у липні 2020 року і прибув на орбіту навколо Марса через сім місяців. Він продовжує вивчати, як погодні явища, такі як пилові бурі в нижніх шарах атмосфери, впливають на швидкість, з якою тонка атмосфера Марса виходить у космос. Нещодавно він зробив знімки високої роздільної здатності Деймоса, меншого з двох марсіанських супутників.

Еміратські космічні чиновники обговорювали ідеї, куди рухатися далі. “Ми фактично розглядали всю Сонячну систему з точки зору того, що буде далі після місії Emirates Mars”, – сказала пані аль-Амірі.

Піт Вітнелл, який був керівником проекту еміратської місії на Марс, сказав, що лабораторія в Колорадо візьме “ще більш активну участь” у новій місії на астероїд.

Деякі еміратці, які починали як початківці в аерокосмічній галузі, будуючи космічний корабель Hope, зараз є серед лідерів астероїдної місії. Серед них аль-Авадхі, колишній інженер з технічного обслуговування еміратської авіакомпанії, який був провідним системним інженером місії на Марс.

Вітнелл повідомив, що новий космічний апарат, можливо, знову збиратимуть у Колорадо, і що до цього також залучені інші організації. Італійське космічне агентство надає один з інструментів спектрометра, а компанія Malin Space Science Systems з Сан-Дієго будує дві камери.

Але цього разу набагато більше буде виготовлено в Еміратах. П’ятдесят відсотків коштів, витрачених на місію, мають бути витрачені всередині країни.

“Це вимога, якої у нас не було” для місії на Марс, – сказав пан аль-Аваді, додавши: “Це велика різниця”.

“Ми прагнемо розвивати нашу місцеву промисловість”, – сказала пані аль-Амірі.

Різноманітність астероїдів, які відвідає MBR Explorer, дозволить провести корисні наукові порівняння для подібних астероїдів, які будуть відвідані іншими місіями, такими як Люсі, місія НАСА.

“Я думаю, що це хороша місія”, – сказав Хел Левісон, головний дослідник місії Lucy, про еміратську місію. “Вона додасть щось унікальне, чого НАСА не планує робити”.

Планетологи, можливо, зможуть з’ясувати, чи справді Юстиція є прибульцем із зовнішньої Сонячної системи. Але інші тіла, які вважаються об’єктами поясу Койпера, що були виштовхнуті всередину, мають більш сірувато-червонуватий колір. “Інтерпретація цього полягає в тому, що вплив сонця випалює частину червоної речовини, коли ви наближаєтесь”, – сказав він.

Таким чином, Юстиція, яка має такий самий червоний колір, як і далекий об’єкт поясу Койпера, здається занадто червоною для того місця, де вона знаходиться.

“Це загадка для нас”, – сказав доктор Левісон.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube