Сі Цзіньпін у вежі фіолетових хмар влаштував прийом для президентів центральноазійських країн і показав дружину (ФОТО)


17:0219.05.2023

Президент Китаю Сі Цзіньпін і його дружина Пен Ліюань у четвер ввечері влаштували вітальний банкет для гостей, які зібралися в Сіані, історичній відправній точці стародавнього Шовкового шляху, щоб взяти участь у знаковому саміті Китай-Центральна Азія.

Саміт, який триває з четверга на п’ятницю, є першою особистою зустріччю глав держав Китаю і п’яти країн Центральної Азії з моменту встановлення Китаєм дипломатичних відносин з ними 31 рік тому.

З середи по четвер Сі зустрівся або провів переговори з президентом Казахстану Касим-Жомарт Токаєвим, президентом Таджикистану Емомалі Рахмоном, президентом Киргизстану Садиром Джапаровим, президентом Узбекистану Шавкатом Мірзійоєвим і президентом Туркменістану Сердаром Бердимухамедовим.

Джапарова і Мірзійоєва також супроводжували їхні дружини під час візиту до Китаю. Глава Китаю також зʼявився зі свою дружиною Пен Ліюань. Це доволі рідкісна поява першої леді країни на публіці.

Сі Цзіньпін у вежі фіолетових хмар влаштував прийом для президентів центральноазійських країн і показав дружину (ФОТО) 1
Chinese President Xi Jinping and his wife Peng Liyuan are pictured at the welcoming ceremony of the China-Central Asia Summit in Xian in the central Chinese province of Shaanxi on May 18, 2023. (Photo by Kyodo News via Getty Images)
Сі Цзіньпін у вежі фіолетових хмар влаштував прийом для президентів центральноазійських країн і показав дружину (ФОТО) 3
Chinese President Xi Jinping and his wife Peng Liyuan arrive for the welcome ceremony for the China-Central Asia summit in Xian, Shaanxi province on May 18, 2023. (Photo by FLORENCE LO / POOL / AFP) (Photo by FLORENCE LO/POOL/AFP via Getty Images)

60-річна Пен Ліюань відвідала офіційний захід в елегантній темно-синій сукні з брошкою у формі метелика. Її волосся було зібране в охайну зачіску. Вона позувала фотографам разом з чоловіком.Сі Цзіньпін та відома китайська співачка Пен Ліюань одружилися у 1986 році. Це один з рідкісних випадків, коли народу відоме імʼя обраниці лідера Китаю.

60-річна Пен — володарка низки китайських та зарубіжних премій, зокрема звання “діяч мистецтва з благородною мораллю і високим художнім рівнем”. Дружина Сі Цзіньпіна стала першим у країні магістром китайської національної вокальної музики.

Вона також стала послом доброї волі ВООЗ з питань туберкульозу і СНІДу, послом доброї волі з питань боротьби з тютюнокурінням і запобігання дитячій злочинності.

Подружжя виховує 30-річну доньку Сі Мінцзе.

Сі влаштував для них банкет у четвер увечері в вежі Цзюнь, або, по-англійськи, вежі фіолетових хмар. Освітлена червоними ліхтарями, будівля розташована в Танському раю, комплексі, заснованому на місці оригінальної реліквії імператорського саду часів династії Тан (618-907).

“З моменту встановлення дипломатичних відносин Китай і країни Центральної Азії пройшли надзвичайний шлях і досягли досягнень, які вразили світ”, – сказав Сі, виступаючи на банкеті.

Незважаючи на зміни в міжнародних обставинах, Китай і країни Центральної Азії завжди поважали один одного, насолоджувалися добросусідством, працювали в партнерстві заради взаємної вигоди і постійно робили історичні кроки в підвищенні відносин, додав він.

Сі сказав, що Китай і країни Центральної Азії вливають позитивну енергію в регіональний мир і розвиток і роблять новий внесок у побудову спільноти зі спільним майбутнім для людства.

Вежа Цзюнь є найбільшою в Китаї реконструкцією архітектурної реліквії. Вона знаходиться серед безлічі будівель, які випромінюють архітектурний стиль, що нагадує стародавній Китай у Сіані.

Сіань, місто, засноване понад 3100 років тому, слугувало столицею для 13 династій в історії Китаю, включаючи династію Тан, коли місто було відоме під назвою Чан’ань.

Під час свого розквіту за часів Тан місто приваблювало значний приплив іноземних купців, посланців та студентів. Багато з них були з сучасних країн Центральної Азії.

Саме звідси понад 2100 років тому китайський посол Чжан Цянь двічі відправлявся до Центральної Азії з місіями миру і дружби, започаткувавши Шовковий шлях, що з’єднав Схід і Захід, Азію і Європу.

За останні тисячоліття люди в Китаї і Центральній Азії створили славу стародавнього Шовкового шляху і вписали чудову главу в історію обмінів між цивілізаціями, сказав Сі.

У 2013 році він запропонував ідею побудови “економічного поясу вздовж Шовкового шляху” в Казахстані, яка в поєднанні з пропозицією Морського Шовкового шляху 21-го століття зрештою стала Ініціативою “Один пояс, один шлях” (BRI).

За останнє десятиліття країни Центральної Азії стали піонерами в просуванні BRI і перетворили регіон на приклад високоякісного розвитку BRI.

Сі сказав, що Китайсько-центральноазійський саміт відкриє нову еру у відносинах між Китаєм і Центральною Азією.

Сі Цзіньпін у вежі фіолетових хмар влаштував прийом для президентів центральноазійських країн і показав дружину (ФОТО) 5
Сі Цзіньпін у вежі фіолетових хмар влаштував прийом для президентів центральноазійських країн і показав дружину (ФОТО) 13
Сі Цзіньпін у вежі фіолетових хмар влаштував прийом для президентів центральноазійських країн і показав дружину (ФОТО) 7
Сі Цзіньпін у вежі фіолетових хмар влаштував прийом для президентів центральноазійських країн і показав дружину (ФОТО) 14
Сі Цзіньпін у вежі фіолетових хмар влаштував прийом для президентів центральноазійських країн і показав дружину (ФОТО) 9
Сі Цзіньпін у вежі фіолетових хмар влаштував прийом для президентів центральноазійських країн і показав дружину (ФОТО) 15
Сі Цзіньпін у вежі фіолетових хмар влаштував прийом для президентів центральноазійських країн і показав дружину (ФОТО) 11
Сі Цзіньпін у вежі фіолетових хмар влаштував прийом для президентів центральноазійських країн і показав дружину (ФОТО) 16

Банкету передувала вітальна церемонія з використанням стародавнього етикету для привітання гостей.

Під енергійний бій барабанів широко відчинилися три золоті ворота вежі Цзюнь.

“Якщо у тебе є друг далеко, який знає твоє серце, відстань не може розлучити вас двох”. У супроводі декламації давньокитайського вірша китайською та російською мовами танцюристи виконали байі – культовий церемоніальний танець у Стародавньому Китаї.

Після банкету Сі, Пенг і гості подивилися мистецьку виставу, яка знаменує собою відкриття року культури і мистецтва народів Китаю і Центральної Азії, а також молодіжного фестивалю мистецтв Китаю і Центральної Азії.

Центральноазійські країни запрошуються на борт “експреса” розвитку Китаю, сказав Сі на банкеті, закликаючи до спільних зусиль, спрямованих на ще більш яскраві перспективи китайсько-центральноазійського співробітництва.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube