“Коаліція реактивних літаків”. Україна хоче отримати від 40 до 50 F-16


11:4516.05.2023

Радник міністра оборони Юрій Сак заявив, що Україна хоче отримати від 40 до 50 винищувачів F-16 від західних партнерів. Наразі “немає чим відповісти” на літаки окупантів з керованими авіабомбами, сказав він в інтерв’ю Politico.

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Київ намагається переконати союзників надати своїм військовим сучасні винищувачі, причому американські винищувачі четвертого покоління F-16 є найкращим варіантом для українського військового керівництва.

Захід поки що неохоче погоджується, побоюючись подальшої військової ескалації, а також через технічні бар’єри, включаючи необхідність будівництва в Україні довших злітно-посадочних смуг і підготовку українських пілотів.

Однак Великобританія публічно підтримує цю ідею, і Сунак чітко дав зрозуміти в понеділок, що він буде відстоювати необхідність авіапідтримки як на саміті Ради Європи в Ісландії у вівторок, так і в подальших переговорах зі світовими лідерами на саміті G7 на цих вихідних.

“До цього залучені й інші країни. Я розмовляю з цими лідерами, – сказав Сунак. “Цього тижня я буду робити більше цього під час моїх міжнародних зустрічей. Ми дуже зацікавлені у створенні коаліції країн, щоб надати Володимиру і його людям необхідну авіаційну підтримку”.

Британія поки що обмежує власну підтримку підготовкою українських пілотів, яка має розпочатися цього літа і буде спрямована на навчання їх користуватися літаками стандарту НАТО, в тому числі F-16. У понеділок Сунак також пообіцяв поставити Україні новий пакет безпілотників дальнього радіусу дії протягом найближчих місяців.

Літаючий візит Зеленського до Лондона відбувся після тригодинної робочої вечері з президентом Франції Еммануелем Макроном у неділю, яка також була присвячена військовим потребам України напередодні очікуваного контрнаступу проти російських сил. За словами представника Єлисейського палацу, запит України на винищувачі був серед тем, які обговорювалися.

“Щодо винищувачів, то одне з питань, яке турбує українців, – як захистити своє небо від атак безпілотників, від ударів гелікоптерів, від російських винищувачів. Тому цілком природно говорити про все, і авіація є частиною цієї розмови”, – сказав чиновник, який попросив процитувати його анонімно з протокольних міркувань.

Зеленський, схоже, домігся певного успіху. У телевізійному інтерв’ю в понеділок увечері Макрон вперше відкрив двері Франції для запуску власної програми підготовки українських пілотів-винищувачів.

“Табу не існує”, – сказав Макрон. Але французький президент не став озвучувати плани щодо фактичного постачання французьких винищувачів, наполягаючи на тому, що це питання поки що залишається “теоретичним”.

Юрій Сак, радник міністра оборони України Олексія Резнікова, сказав, що Зеленський хоче, щоб питання бойових літаків було головним на порядку денному на саміті G7 в Хіросімі, а потім знову на щорічному саміті НАТО в Литві в липні. Він сказав, що український президент отримав “запевнення” від західних лідерів під час свого останнього європейського турне, що вони обговорять це питання найближчими днями.

Хоча Великобританія, Італія, Франція і Німеччина не можуть запропонувати F-16, Сак сказав, що “вони мають важливий голос у міжнародній коаліції”, і Україна хотіла б, щоб вони “заохочували” таких союзників, як США і Туреччина.

Загалом Україна хоче отримати від 40 до 50 літаків F-16, додав Сак, сформувавши три або чотири ескадрильї для захисту свого неба від російських бомбардувань. Київ заявляє західним лідерам, що потреба в сучасних літаках стала більш гострою після того, як у березні російські ВПС почали широко використовувати керовані планерні бомби, які досягають цілей на більших відстанях. Наразі Україна не має “нічого, щоб зупинити” російські літаки, які їх перевозять, сказав Сак.

“Всі розуміють, що ця тема назріла для обговорення. Ніхто не говорив, що це неможливо. Якщо порівняти з тим, що було три місяці тому, коли ми ще боролися за танки, то сьогодні всі говорять про реактивну коаліцію – це дуже багатообіцяючий знак”, – сказав він. “Ми розуміємо, що наша протиповітряна оборона не буде повною без винищувачів, F-16”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube